Leállíttatták az auschwitzi tetoválópecsétek árverését Izraelben

2021. november 03. – 16:18

frissítve

Leállíttatták az auschwitzi tetoválópecsétek árverését Izraelben
Holokauszt-túlélők tetoválásai – Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelben a bíróság ideiglenesen leállította az auschwitzi tetoválópecsétek árverését – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

„Várjuk Izrael állami beavatkozását. Ez a sátán eszköztárának egyik eszköze. A tárgyakat a holokauszt megemlékezésére szolgáló nemzeti intézményben kell elhelyezni”

– írták az izraeli Holokauszttúlélők Szervezeteinek Központját képviselő panaszosok az MTI tudósítása szerint.

Kérésükre a tel-avivi kerületi bíróság szerdán ideiglenesen, egyelőre a november 16-ra kiírt tárgyalásig leállította a tetoválópecsétek elárverezését. Eredetileg egy hét múlva kerültek volna kalapács alá a bélyegzőeszközök, amelyekkel a megsemmisítőtáborban a zsidók karjára tetováltak számokat. A szervezetek azt kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg ezeknek a tárgyaknak az áruba bocsátását.

„A holokauszt túlélőinek törvényes és erkölcsi joguk van tulajdonjogot formálni a népük kiirtására, kínzására és bántalmazására használt eszközökre” – hangsúlyozta a túlélők ernyőszervezete. „Ez a történelem egyik legbrutálisabb bűncselekménye, amikor a nácik megfosztották a zsidókat személyazonosságuktól, és úgy jelölték meg őket, mintha szarvasmarhák lennének” – nyilatkozott a szervezet elnöke, Colette Avital a lapnak.

„Ezeket az eszközöket ennek a bűncselekménynek az elkövetésére használták, és nincs helyük magánkézben. A náci bűnök történelmi bizonyítékaként a Jad Vasemben kell elhelyezni őket. A bírósághoz fordulunk, és precedensek alapján meg akarjuk akadályozni eladásukat” – tette hozzá. Jair Lapid izraeli külügyminiszter is sürgős megbeszélést rendelt el minisztériumában annak érdekében, hogy megtalálják az aukció leállításának módját.

A túlélők felháborodását az váltotta ki, hogy a jeruzsálemi Tzolman aukciósház eladásra kínálta azt a tűrendszert és bélyegzőkészletet, amellyel Auschwitzban a foglyok karjára számokat tetováltak. A gyűjtemény egy sor fémpecsétet tartalmaz, amelyekhez számalakú tűsorokat rögzítettek. A sok használat és kopás azt jelzi rajtuk, hogy rengeteg tetoválás készült a segítségükkel.

Az árverésen a haláltábort ezzel az eszközzel ellátó német cég, az Aesculap használati utasítását is mellékelték a gyűjteményhez. A becslések szerint 30-40 ezer dollárért (mintegy 10-12 millió forint) kelt volna el a készlet, ebből az aukciósházi jutalék 25 százalék.

Auschwitzban 1941-től jelölték meg tetoválással a foglyokat. Körülbelül négy centiméteres fémformában rendezték el a számokká formált tűket, egy fanyélbe helyezték a formákat, és így nyomták a tűket az emberek bőrébe. Közvetlenül ezután tintát kentek a vérző sebekbe.

Táborba érkezésük időpontja szerint növekvő sorrendben számozták a rabokat, és 1944. május 13-tól, a Magyarországról érkező nagyszámú fogoly miatt betűket is tettek a számokhoz.
A férfi zsidó foglyok A betűs fogolyszámokat kaptak, az A sorozat után pedig már B betűs számokat is tetováltak karjukba. Azt tervezték, hogy a latin abc egyes betűivel egyenként 20 000 foglyot jelölnek meg. A tábort 1945. január 27-én az előrenyomuló szovjet csapatok szabadították fel.