A venezuelai rendfenntartók súlyos túlkapásai miatt vizsgálódik a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

2021. november 2. – 05:35

A venezuelai rendfenntartók súlyos túlkapásai miatt vizsgálódik a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze
Rohamrendőrök 2017. augusztus 4-én Caracasban – Fotó: Ronaldo Schemidt/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Háromnapos venezuelai vizsgálati úton jár a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, mert a bíróság emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az ország hatóságait, írja az MTI. A VTV közszolgálati tévé képes beszámolója szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn fogadta a brit Karim Khant.

A Maduro-vezetés ellen még az előző főügyész, a gambiai Fatou Bensouda indított előzetes vizsgálatot 2018-ban az emberi jogok megsértésének gyanújával. A vizsgálat alapja, hogy a rendfenntartó erők 2017-ben vérbe fojtottak több kormányellenes tüntetést, és ennek csaknem száz halálos áldozata volt.

Bensouda kijelentette akkor: megalapozott a gyanú, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el az országban, ráadásul az igazságszolgáltatás nem vizsgálta ki ezeket az eseteket.

A venezuelai igazságszolgáltatás ezután bíróság elé állított és el is ítélt néhány embert, de a rezsim bírálói szerint csak azért, hogy elkerüljék az ICC vizsgálatát – közölte az AFP.

Khan főügyésznek a vizsgálati út után azt kell kell eldöntenie, hogy kéri-e az ICC bíráitól a teljes vizsgálat elindítását. Ez oda vezethet, hogy vád alá helyeznek gyanúsítottakat.

A főügyész útjának részleteit nem hozzák nyilvánosságra. Csak annyit közölt az ICC, hogy bírókkal, ügyészekkel, diplomatákkal és civil szervezetek képviselőivel fog találkozni. Az nem derült ki, hogy Khan találkozik-e az ellenzék képviselőivel, köztük a vezetővel, Juan Guaidóval. A helyi és nemzetközi szervezetek által illegitimnek tartott 2020-as választások után Guaidót mintegy ötven ország Venezuela ideiglenes elnökének tekinti, nem ismerve el legitim elnöknek Nicolás Madurót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!