Rendőrökön viccelődött egy kínai férfi, kilenc napig őrizetben ült miatta

2021. november 2. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc napig őrizetben volt egy kínai férfi, miután rendőrökön viccelődő mémet osztott meg egy chatcsoportban – írja a CNN.

A Ninghszia régióban található Csingtunghszia város rendőrsége egy képernyőképet is közzétett a férfi csoportjából a kínai közösségi médiában, de később ezt eltávolították.

A Li vezetéknévvel azonosított férfi a WeChaten küldött egy mémet egy csoportba, amivel a kijárási korlátozásokat szigorúan betartató járőrökön gúnyolódott. A chatcsoportnak több mint 300 tagja volt. A Li által küldött képen egy rendőrkalapos kutya kezében egy rendőrjelvényt tart, és a kamerára mutat, ami egyébként egy ismert kép.

Miután valaki bejelentette a rendőrségnél, hogy a férfi mit küldött másoknak, a hatóságok meggyőződtek róla, hogy Li elégedetlenkedett a koronavírus-intézkedések miatt, majd a „rendőrség sértegetése miatt” őrizetbe vették, és kihallgatták.

A rendőrség szerint Li tette izgatásnak és provokációnak minősült, és mivel bevallotta a vétséget, 9 napos elzárással büntették. Szerintük azért is indokolt a büntetés, mert a férfi a koronavírus miatti óvintézkedéseket kritizálta, és sértegette az azokat ellenőrző hatóságokat, ami törvénytelen.

Az állami kézben lévő Paper további részleteket közölt a Kínában megdöbbenést kiváltó incidensről, a kapcsolódó hashtaget pedig 170 millióan nézték meg. Sokan tiltakoztak Li büntetése ellen, azzal érvelve, hogy egy internetes vicc használata aligha indokolja az őrizetbe vételt. A Paper ugyanakkor megdicsérte a rendőrséget, hogy keményen betartatja a járványügyi intézkedéseket.

Kínában nemrég megugrott a fertőzések száma, valószínűleg a belföldi turizmus miatt. A lakosság 75 százaléka, azaz több mint egymilliárd ember már megkapta a védőoltást, de ettől függetlenül az országban szigorú korlátozások vannak érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!