Megugrott a fertőzöttek száma, 11 kínai tartományban vezettek be lezárásokat

2021. október 25. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Több északi tartományban vezettek be korlátozásokat Kínában, miután 11 régióban több mint száz új esetet regisztráltak a múlt héten – írja a CNN. Október 17-e óta szórványosan, de több gócpont is kialakult, amik gyorsan nőnek.

A lakosság 75 százaléka, azaz több mint egy milliárd ember már megkapta a védőoltást.

A új gócpontok valószínűleg a belföldi turizmus miatt alakultak ki. Egy beoltott, nyugdíjas turistacsoport tagjai között több fertőzöttet is találtak október közepén, és a csoport több északi tartományban is járt. 133, vasárnapig bejelentett új fertőzés közül 106 darab 13 ilyen turistacsoporthoz köthető.

Míg az 1,4 milliárdos lakosú Kínában már száz esetnél is szigorú korlátozásokat vezetnek be, addig az USA-ban és az Egyesült Királyságban inkább lazulnak a szabályok, hiába zajlik a negyedik hullám. Magyarországon például az elmúlt három napban 6688 új fertőzöttet találtak.

Vasárnap Peking is szigorított a városa beutazási szabályokon: ha valaki olyan tartományból jön, ahol regisztráltak aktív fertőzöttet, akkor negatív teszttel léphet csak be a városba, és 14 napig megfigyelik az egészségi állapotát. A több mint 20 milliós városban az elmúlt három napban 12 új esetet találtak.

Nem csoda, hogy szigorítanak, hiszen a kommunista párt központi bizottsága novemberben tartja éves ülését, februárban pedig téli olimpiát terveznek tartani,

Már hat embert letartóztattak a fővárosban, mert megszegték a karantént. Közülük ketten lázasan elmentek étterembe, majd meghívták a barátaikat a lakásukba madzsongozni. Másik két fertőzött megpróbált átmászni a karanténkommuna kerítésén.

A 35 ezres Ejin Bannerben kijárási tilalmat rendeltek el, miután vasárnap 12 új fertőzöttet találtak. A város hat tisztségviselőt is megbüntet, mert elvileg nem jól kezelték az új gócpontokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!