Etiópiában a lakosságot kérik, hogy védjék meg a fővárost a tigréi erőktől

2021. november 2. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az etióp főváros, Addisz-Abeba hatóságai arra kérik a lakosságot, készüljenek fel arra, hogy meg kell védeni a várost, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front jelezte, hogy csapataik elindulhatnak a város felé – írja az al-Dzsazíra.

Az etióp vezetés felszólította Addisz-Abeba lakóit, hogy fegyverrel védelmezzék meg a lakónegyedeiket. A terv szerint össze fogják gyűjteni a fiatalokat, hogy megszervezzék a város védelmét. A városlakókat arra is kérték, hogy vetessék nyilvántartásba a fegyvereiket.

Kenea Yadeta, a város Béke- és Biztonsági Igazgatási Hivatalának vezetője hozzátette, hogy a társadalom minden rétegének együtt kell működnie, beleértve az albérletet kiadó főbérlők és a hotelek tulajait, akiknek ellenőrizniük kell majd a vendégeik papírjait.

Ezzel párhuzamosan az etióp kormány szükségállapotot hirdetett ki az ország egész területére – írja az MTI. Erre azután került sor, hogy a kormánypárti erőkkel egy éve harcban álló tigréi lázadók a hét végén bejelentették, hogy elfoglaltak két stratégiai fontosságú várost, Dessie-t és Kombolchát. Az utóbbi város gazdasági szempontból is létfontosságú, mert Kombolchán keresztül lehet eljutni a szomszédos Dzsibuti legfontosabb kikötőjéhez.

Abij Ahmed Ali miniszterelnök tavaly novemberben azt ígérte, hogy gyorsan leszámolnak a tigréi disszidensekkel, de a harcok azóta is zajlanak. Az ENSZ szerint 350 ezer ember került az éhezés peremére. Az etióp kormány és a tigréi erők közötti konfliktus kezdetéről és a polgárháborús helyzet kialakulásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!