G20-találkozó: Biden csalódott Kína és Oroszország miatt

2021. október 31. – 23:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök a G20-találkozó utáni sajtótájékoztatón csalódását fejezte ki, amiért Kína és Oroszország „lényegében nem mutatta meg magát” a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében tett kötelezettségvállalások terén.

A G20-csúcs résztvevői eldöntötték, hogy az évszázad feléig 1,5 Celsius-fokra kell korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést.

„Van ok a csalódottságra, én magam is csalódott vagyok” – fogalmazott az amerikai elnök Kínával és Oroszországgal kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök nem utazott el személyesen a csúcstalálkozóra, csak videokonferencia keretében kapcsolódtak be a világ 19 vezető gazdasága és az Európai Unió alkotta országcsoport kétnapos tanácskozásába. A két vezető nem vesz részt a vasárnap kezdődő kéthetes glasgow-i klímacsúcson sem, országaikat magas rangú kormányzati tisztségviselők fogják képviselni.

Joe Biden római sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy „jelentős előrelépéseket” sikerült elérni a G20-csúcson a glasgow-i ENSZ-konferencia előtt, és „még sok teendő van”. „Viszont mindenekelőtt látni kell azt, hogy mi az, amit Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia nem tesz meg” – tette hozzá az amerikai elnök.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!