Lengyel igazságügyi miniszter: Lengyelország nem tudja és nem is szabad kifizetnie az uniós bírságokat

2021. október 28. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Zbigniew Ziobro, Lengyelország igazságügyi minisztere csütörtökön kijelentette, hogy országának nem kell kifizetnie az Európai Unió legfelsőbb bírósága által kiszabott bírságokat egy vitatott igazságügyi reform és egy másik, Varsó egy hatalmas szénbánya bezárásának elmulasztásával kapcsolatos bírságot, írja a Barron's.

Varsó és Brüsszel évek óta vitában állnak egymással, a Jog és Igazságosság (PiS) kormány által keresztülvitt vitatott igazságügyi reformok miatt. Brüsszel szerint a reformok akadályozzák a demokrácia szabadságát, Lengyelország szerint viszont a bírák korrupciójának felszámolása miatt van szükség rájuk.

„Akár a Turow (szénbányával) kapcsolatos törvénytelen büntetésekről van szó, akár az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásáért kiszabott büntetésről, Lengyelország egyetlen zlotyt sem tud, és nem is szabad fizetnie”

– mondta újságírói kérdésekre az igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy Lengyelország „nem engedhet a törvénytelenségnek”.

A miniszterelnök megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az EU legfelsőbb bírósága napi egymillió euró megfizetésére kötelezte Varsót, amiért nem függesztette fel a Varsó és Brüsszel közötti viszály középpontjában álló, a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban kérte a bírságot, miután a lengyel hatóságok nem tettek eleget a kamara tevékenységének azonnali leállítását elrendelő júliusi ideiglenes ítéletnek.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még mindig nem teljesítette a testület megszüntetésére tett ígéretét, amelyet a bírálók úgy tekintenek, hogy a bírákat a nacionalista kormány politikájával összhangban tartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!