Az Egyesült Államokban átadták az első gendersemleges útlevelet

2021. október 28. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban kiadták az első olyan útlevelet, amiben a nem helyén egy X áll, ezzel jelezve, hogy a tulajdonosa nembináris, interszex, vagy nem feleltethető meg egyik gendernek sem, írja az AP.

Az X jelzésű útlevél lehetőségét Antony Blinken külügyminiszter jelentette be még négy hónappal ezelőtt.

Az első ilyen okmányt Dana Zzyym, az interszexek egyenlő jogaiért kampányoló coloradói aktivista kapta meg.

„Hat évbe telt, de van egy pontos útlevelem, ami nem erőlteti rám, hogy férfiként vagy nőként azonosítsam magam, hanem elfogadja, hogy egyik sem vagyok, és ez az érzés felszabadító”

– mondta Zzyym a sajtónak. Zzyym 2015 óta próbálja elérni, hogy olyan útlevelet kapjon, amiben egyik biológiai nemként sem kell meghatároznia magát. A 63 éves aktivista mindkét nemre utaló jegyekkel született, de műtétekkel sem sikerült elérni, hogy teljesen férfi jegyei legyenek. Zzyym a haditengerészetnél szolgált férfiként, de interszexként definiálta magát, amikor a Colorado State Universityre kezdett járni.

A külügyminiszter szóvivője, Ned Price egy sajtóközleményben elmondta, hogy szeretné megerősíteni: a minisztérium elkötelezetten támogatja minden ember szabadságát, méltóságát, és egyenlőségét, az LMBTQI+ embereket beleértve.

A nemi identitásnak megfelelő okmányok készítése Joe Biden 2020-as kampányának része volt.

A CBS Denver riportja Zzyym útleveléről:

(AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!