Másfél év után először nem a koronavírus miatt aggódnak a legtöbben a világon

2021. október 27. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc hónap, vagyis másfél év után most először nem a koronavírus végzett az első helyen az Ipsos What Worries the World (Mi aggasztja a világot) nevű felmérésében: a 28 vizsgált ország átlagát tekintve az emberek 29 százaléka mondta azt, hogy a járvány jelenti az egyik legnagyobb problémát a szeptemberi 36 százalék helyett. A Covid-19 októberben csak négy országban ért oda az első helyre, így a globális átlagot figyelembe véve most már a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint a munkanélküliség miatt is többen aggódnak – derült ki az Ipsos friss jelentéséből.

A válaszadóknak az Ipsos felmérésében nem sorrendet kell felállítania, a feladatuk az, hogy a három leginkább aggasztó témát nevezzék meg, így állnak össze hónapról hónapra az adatok. A szeptemberi adatokhoz képest most a top 5-ben csak az első és a harmadik helyezett cseréltek helyet, ám a százalékok is változtak valamelyest:

  • a listán első helyezett szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket átlagosan az emberek 33 százaléka nevezte meg kiemelt problémaként,
  • a munkanélküliségnél 30 százalék volt az arány,
  • a koronavírus és a korrupció holtversenyben állnak 29 százalékkal,
  • a bűnözést pedig az emberek 27 százaléka tartja komoly problémának.

Mivel az Ipsos 28, minden szempontból markánsan eltérő országot vizsgál, az átlagokat persze nem lehet egy az egyben átültetni az országokra, az azonban látszik, hogy a felsorolt problémákat mindenhol komolyan veszik. A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség Oroszország mellett éppen Magyarországon számít a legfontosabb problémának, mind az oroszok, mind a magyarok 55 százaléka megjelölte ezt. Az előző hónaphoz képest számottevően nőtt is azoknak a magyaroknak az aránya, akik ezt komoly problémának tartják.

A magyar vonalon maradva a korrupció is fontos problémának tűnik hazánkban, gyakorlatilag minden második válaszadó kiemelt problémának tartja ezt. A koronavírustól viszont nem igazán félnek a magyarok, 18 százalékról 17-re csökkent azok száma, akik kiemelt problémának nevezték a járványt. Ennél csak Belgiumba, Svédországban, Argentínában és Kolumbiában félnek kevésbé az emberek a koronavírustól, a belgáknál és a svédeknél is számottevő visszaesést lehetett tapasztalni az előző hónaphoz képest.

Forrás: Ipsos Global Advisor
Forrás: Ipsos Global Advisor

A magyaroknál néhány más országhoz hasonlóan váratlan optimizmust is meg lehetett figyelni, hét százalékkal többen mondták azt, hogy az ország jó irányba halad, mint szeptemberben. Ezzel együtt optimistának azért nem lehetne nevezni Magyarországot, az emberek 69 százaléka továbbra is úgy gondolja, hogy ha így mennek tovább a dolgok, rosszabbodni fog a helyzet. A legkevésbé optimista ország Kolumbia volt, ott az emberek 90 százaléka gondolja ugyanezt, míg Szaúd-Arábiában még úgy is a megkérdezettek 83 százaléka bizakodó a jövőre nézve, hogy az előző hónaphoz képest ott romlott is a helyzet. Az Ipsos októberi jelentését ide kattintva tudják megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!