Bűnvádi eljárást indítana Bolsonaro ellen a brazil szenátus egyik bizottsága

2021. október 27. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnvádi eljárást indítana Jair Bolsonaro brazil elnök ellen a szenátus egyik bizottsága, miután fél évig vizsgálták a koronavírus-járvány idején hozott kormányzati intézkedéseket.

Az MTI szerint 7:4 arányban döntöttek a szavazáson. A bizottság hivatalosan jóváhagyta azt a jelentést, amely felszólítja az ügyészeket, hogy Bolsonarót a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítsák bíróság elé, és tegyék őt felelőssé a brazíliai halálesetek jelentős részéért.

Az elnök tagadta a vádakat.

A labda most Augusto Aras főügyésznél pattog, akit Bolsonaro nevezett ki, és sokan úgy vélik, hogy védelmezi az elnököt.

Jair Bolsonaro brazil elnök – Fotó: Adriano Machado/Reuters
Jair Bolsonaro brazil elnök – Fotó: Adriano Machado/Reuters

Az 1200 oldalas jelentésről korábban itt írtunk>>>

Ahogyan elemzésünkben fogalmaztunk nemrég: Jair Bolsonaro a koronavírus-járvány cinikus félrekezelése, a Brazíliának egyszerre odavágó aszály, ökológiai és gazdasági válság miatti népszerűtlensége miatt egy évvel az elnökválasztás előtt úgy viselkedik, mint aki sarokba szorult. 2022-ben ráadásul legfőbb riválisa az a börtönéből bírósági határozattal szabaduló egykori elnök lehet, aki a baloldal mártírjaként tetszelegve akarja visszaszerezni a főhatalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!