A WHO-val együttműködve nyújt egészségügyi segítséget Ugandának a magyar kormány

2021. október 26. – 15:17

A WHO-val együttműködve nyújt egészségügyi segítséget Ugandának a magyar kormány
Fotó: WHO

Másolás

Vágólapra másolva

Ugandában valósított meg egy több mint 140 ezer eurós, vagyis durván 51 millió forintos projektet a magyar kormány, melynek keretében az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve könnyen mozgatható és telepíthető konténerkórházzal járult hozzá a súlyosan fertőző betegségekben szenvedő, súlyos és kritikus állapotban lévő ugandai betegek gyors és hatékony kezeléséhez – olvasható a WHO honlapján.

A magyar kormány által biztosított, könnyen mozgatható konténerkórház minden eszközzel fel van szerelve, amelyre az ilyen betegek kezelésénél szükség lehet, az országban egyébként is jelen lévő fertőző betegségekkel fertőzött emberek mellett pedig természetesen koronavírusos betegeket is képes lesz fogadni. Dr. Jane Ruth Aceng ugandai egészségügyi miniszter elmondta, hogy Uganda a világ többi országához hasonlóan soha nem látott krízissel néz most szembe, amely komolyan rányomta a bélyegét az emberek egészségére és életére.

Mint mondta, az eszközök, amiket kaptak, lehetővé teszik majd, hogy időben, hatékonyan láthassák el azokat a betegeket, akik válságos állapotban vannak.

Mészáros Zsolt ugandai nagykövet elmondta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett partnere Ugandának a fertőző betegségek leküzdésében. Azt is hozzátette, hogy a konténerkórházak mindig beválnak, amikor sürgős intézkedést igénylő egészségügyi fennforgás alakul ki valahol, és megjegyezte, hogy a helyi személyzetet szakemberek fogják megtanítani az eszközök használatára.

Ahogy azt a Napi.hu is kiemelte, Magyarország 2018-ban nyitott állandó nagykövetséget Ugandában. Az akkori hírek alapján a magyar fél 75 ösztöndíjat ajánlott fel ugandai diákoknak, valamint 250 millió eurós feltétel nélküli hitelkeretet biztosított 35 éves futamidővel a kampalai kormánynak, ez utóbbit azonban később a külügyminiszter cáfolta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!