A valaha volt egyik legnagyobb ausztriai erdőtűz tombol 70 km-re a magyar határtól

2021. október 26. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő dél körül erdőtűz ütött ki a népszerű osztrák hegy, a Rax oldalában, Hirschwang körzetében. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A földről és a levegőből is próbálják megfékezni a lángokat, de az erős szél és a meredek hegyoldal hátráltatja a munkát.

Eddig mintegy 115 hektárnyi erdő égett le. Kétszáz tűzoltó és négy helikopter dolgozik a területen. Szerencsére a szél elállt, de a szakemberek még nem tudják megjósolni, meddig tarthat a tűz eloltása.

„A valaha volt egyik legnagyobb ausztriai erdőtűz”

– mondta Josef Huber kerületi tűzoltóparancsnok a Noe.ORF.at-nak. A tűz mértékét azonban az Einsatzdoku.at képei szemléltetik a legjobban.

Körülbelül 200 tűzoltó volt szolgálatban az éjjel, tette hozzá. Védvonalakat alakítottak ki, hogy kedden – az erdőtűz második napján – a lángok ne tudjanak továbbterjedni a környező lejtőkre vagy településekre. A tűz hétfőn ütött ki a Mittagsteinben, a Rax felvonóval szemben.

A lakott területeket egyelőre a tűz nem veszélyezteti közvetlenül, és egy közeli gyártelepet is sikerült biztosítani a tűzoltóságnak. A járhatatlan, meredek terep miatt a földi tűzoltás szinte lehetetlen. Már hétfőn kértek helikoptert a tűzoltók, hogy a levegőből próbálják oltani az érintett részeket.

Kedden a belügyminisztérium négy és a fegyveres erők másik négy repülőgépét vetették be, köztük egy Blackhawk helikoptert. Ez a gép 3000 liternyi vizet bír el, míg a többi csak egyenként 450 litert tud szállítani. Az állami tűzoltóság parancsnoka szerint már tűzoltók is megsérültek a mentés közben, ezért riasztották a mentőket és a sürgősségi orvost is.

Kedd délután a szél feltámadhat, ami további problémákat okozhat. A tűzoltók legalább öt-hat napos munkára készülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!