Jogerősen is két év börtönre ítélték Hernádi Zsoltot a horvát legfelsőbb bíróság döntése nyomán

2021. október 25. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyben hagyta a horvát legfelsőbb bíróság a Zágráb Megyei Bíróság korábbi elmarasztaló ítéletét az INA-Mol ügyben, így szűk két évvel azután, hogy első fokon Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő hat év, Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. első embere pedig két év börtönt kapott, most jogerőre is emelkedett az ítélet – derült ki a Legfelsőbb Bíróság közleményéből.

Ahogy azt a Világgazdaság is kiemelte, ez a második jogerős ítélet a több mint 10 éve húzódó eljárásban, az elsőt, amelyben csak Sanadert ítélték el kenőpénz elfogadása miatt, 2015-ben érvénytelenítette az Alkotmánybíróság. A volt horvát miniszterelnököt 2012-ben ítélték el, ekkor pedig börtönbe is került, de három évvel később eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezték az ítéletet. 2019-ben az első fokú ítélet meghozatalakor a védelem ugyanakkor úgy vélekedett, hogy

ez az eljárás még elfogultabb és jogszerűtlenebb volt, mint az a korábbi, amit érvénytelenített a Horvát Alkotmánybíróság.

A döntés ellen a két vádlott, illetve a horvát korrupciót üldöző ügyészség (USKOK) is fellebbeztek, ám a hétfői bejelentés szerint a legfelsőbb bíróság elutasította ezeket, és helyt adott a bíróság korábbi ítéletének. Az immár jogerős ítélet szerint így mindkét vádlottat bűnösnek találták, előbbit kenőpénz elfogadása, utóbbit vesztegetés miatt. Sanader így hat év, Hernádi pedig két év börtönt kapott.

Frissítés 16:40: A Mol közleményben reagált a horvát legfelsőbb bíróság döntésére. Azt írták: jogi válaszlépéseket tartanak szükségesnek az ügyben. „Mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt. A horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a horvát alkotmánybírósághoz fordul” – áll a közleményben.

„A Mol ragaszkodik a korábbi álláspontjához, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen. Az elnök-vezérigazgató továbbra is élvezi a Mol Nyrt. Igazgatóságának teljes bizalmát és támogatását. A Mol INA-val kapcsolatos stratégiája változatlan, továbbra is elkötelezett az INA legjobb érdekeit képviselő vállalatirányítás mellett” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!