Erős földrengés volt Tajvanban

2021. október 24. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

6,5-ös erejű földrengés rázta meg Tajvan északkeleti részét – írta a Taiwan News. A Magyarország alig harmadánál nagyobb, 23 milliós szigeten vasárnap, helyi idő szerint délután egy órakor érezték a földrengést, amelynek ereje ellenére épületekben okozott károkról nem érkezett jelentés.

Hogy milyen erőt is jelenthetett a földrengés, azt befolyásolja az is, hogy a földkéregben milyen mélyen történt. A tajvani 66 kilométer mélyen volt. A rengés erejét a Richter-skálából továbbfejlesztett, annál pontosabbnak tartott momentum magnitudó skálán adták meg. Igaz, eltérő adatok jelentek meg a földrengésről: 6,1-6,5 közötti számok jelentek meg a hírekben – a német Geofon 6,1-et jelentett –, ami jelentős különbség az exponenciálisan növekvő erőt leképező skálán, ahol a minden egyes egész szám tízszeres erőt jelez az előző számhoz képest.

A sziget fővárosában, Tajpejben egy időre több intézmény bezárt, az épületek átnézése után azonban újra kinyitottak. A sziget része a Csendes-óceánt körülülelő, földrengésveszélyes, vulkánokkal telehintett tűzgyűrűnek, amely hatalmas körben az egész amerikai kontinens nyugati részén, majd Alaszka vonalát követve Kelet-Ázsián át – a Kuril-szigetektől Japánon, Tajvanon, a Fülöp-szigeteken át – délre húzódik, és egészen Új-Zélandig ér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!