Elfogták a legnagyobb kolumbiai drogbárót

2021. október 24. – 07:39

frissítve

Elfogták a legnagyobb kolumbiai drogbárót
A kolumbiai drogbáró, Dairo Antonio Úsuga (Otoniel) elfogása után Bogotában – Fotó: Kolumbiai hadsereg / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kolumbiában elfogták a világ egyik legkeresettebb kábítószer-kereskedőjét, az ország legnagyobb bűnszervezetének vezetőjét – írta az MTI a kolumbiai elnök bejelentése nyomán. A legalább 1200 embert fegyverben tartó Clan del Golfo bűnszervezet ellen öt évvel ezelőtt indult el a most beért akció. Iván Duque kolumbiai elnök Pablo Ecobar 1993-as megöléséhez hasonlította az Otoniel léven ismert Dairo Antonio Úsuga elfogásának jelentőségét. „Ez az évszázad legsúlyosabb csapása a kábítószerkereskedőkre országunkban” – mondta az államfő szombaton.

Az 50 éves férfit a hadsereg, légierő és a rendőrség együttműködésének köszönhetően kerítették kézre szombat reggel az ország északnyugati felében található Uraba régióban.
„Ő volt a legrettegettebb drogbáró, aki rendőröket, katonákat és helyi aktivistákat gyilkolt” – mondta a kolumbiai elnök, hozzátéve, hogy „ez most a Clan Del Golfo vége”.

Hadseregnyi bűnbanda

Duque egyben felszólította a megmaradt bandatagokat, hogy adják fel magukat, vagy „a törvény teljes erejével fognak lesújtani rájuk”. Nem kevés emberről van szó: A Clan Del Golfo Kolumbia 32 tartományából tízben tevékenykedik, tagjait félkatonai szervezetekből rekrutálták. A BBC szerint jelenleg 1800 fegyverese lehet a szervezetnek, amelynek tagjai közül a napokban többeket Argentínában, Brazíliában, Hondurasban és Spanyolországban fogtak el.

A hatóságok szerint a kábítószer-kereskedelem mellett a banda illegális bányászati tevékenységeket is felügyel, illetve országszerte tart rettegésben helyi közösségeket.

A kolumbiai elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok Otoniel kiadatását kérte. Az amerikai igazságügyi szervek a többi között kábítószerkereskedelem vádjával folytatnak eljárást a Clan Del Golfo vezetőjével szemben. Usugáért a bogotái vezetés korábban hárommilliárd peso (250 millió forint), az amerikai kormány pedig ötmillió dolláros (másfél milliárd forint) nyomravezetői díjat tűzött ki.

Az 50 éves drogbáró egykor baloldali gerillaként kezdte, majd szélsőjobboldali félkatonai milíciákhoz csatlakozott, és később a Clan del Golfo bűnszervezet vezetőjévé küzdötte fel magát.

A kolumbiai hatóságok 2016-ban indították az Agamemnon fedőnevű műveletet Otoniel elfogására. Ennek során a bandavezér tucatnyi segédjét ölték meg vagy fogták el, elvágva a bűnözők pénzügyi forrásait, folyamatos menekülésre kényszerítve Otonielt. 2017-ben a bűnöző egy videóüzenetet tett közzé, amelyben azt állította, hogy kész feladni magát a hatóságoknak, bár ez végül nem történt meg. 2021 márciusában őrizetbe vették Nini Johana Úsugát, Otoniel húgát a kolumbiai rendőrség és az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) közösen végrehajtott művelete során, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol kábítószerkereskedelem és pénzmosás gyanúja miatt emeltek vádat ellene.

Gerrillától a drogbáróig rövid az út

Nem szokatlan pályaív Kolumbiában, hogy valaki baloldali gerillából indulva válik a kábítószer-kereskedelem szereplőjévé.

Kolumbiában lényegében 50 éven át zajlott polgárháború a magát marxista baloldalinak valló Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) főszereplésével. A szervezet az ország területének harmadát ellenőrizte, jelentős kokaintermelő régiókat tartva kontroll alatt.

A polgárháború lezárását ígérő, 2016-ban megkötött békemegállapodás azonban jelentősen átalakította, sőt, növelte a kokainkereskedelmet.

A FARC által kontrollált kokaintermelés területe több csoport érdekszférájára bomlott fel, ami megváltoztatta a csempészek beszerzési forrásait, a közvetítők kiestek, az európai csoportok közvetlenül, egyre több helyről szerezhetnek be kokaint, amelynek a felvevőpiaca is nagy: becslések szerint Európában 4,4 millió kokainhasználó van.

Ezután fokozatosan Hollandia és Belgium vált az Európába irányuló dél-amerikai kokainkereskedelem kapujává Spanyolország helyett. Tavaly már több rekordfogás is volt Rotterdamban és Antwerpenben, utóbbiban 2020-ban 65 tonnát foglaltak le a drogból a hatóságok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!