Erdoğan nemkívánatos személynek nyilvánította az amerikai, a francia és a német nagykövetet is

2021. október 23. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz nyugati nagykövetet persona non grata-nak, azaz nemkívánatos személynek nyilvánított Törökországban Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

A Politico azt írja, Erdoğan szombaton közölte, utasította az ország külügyminisztériumát, hogy nyilvánítsanak „persona non grata”-nak tíz nyugati nagykövetet, akik hétfőn a négy évvel ezelőtt bebörtönzött polgárjogi aktivista és filantróp üzletember, Oszman Kavala szabadon bocsátását követelték. A közös nyilatkozatot az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország, Kanada, Norvégia és Új-Zéland nagykövetei írták alá, és Kavala „sürgős szabadon bocsátására” szólítottak fel.

Kavala arcképe egy poszteren – Fotó: OZAN KOSE / AFP
Kavala arcképe egy poszteren – Fotó: OZAN KOSE / AFP

A Politico szerint egyelőre nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy az érintetteket kiutasítják Törökországból. Erdoğan úgy fogalmazott, „vagy meg kell érteniük Törökországot, vagy el kell menniük”. A tisztviselők persona non grata-nak nyilvánítása az esetek többségében nem biztosít tovább diplomáciai mentességet, és általában a kiutasítással egyenértékű.

Kavala fogva tartása széles körű nemzetközi bírálatot váltott ki, többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága részéről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!