Dróncsapással végeztek az amerikaiak az al-Kaida egyik vezetőjével

2021. október 23. – 07:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében – közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága. Az MTI híre szerint a légitámadást egy MQ-9-es típusú harci drónnal hajtották végre, amelynek célpontja Abdul Hamid al-Matar, a szélsőségesek egyik magas rangú vezetője volt.

John Rigsbee ezredes közleményében hangsúlyozta, hogy Abdul Hamid al-Matar kiiktatása „megzavarja majd a terrorszervezet azon képességét, hogy az Egyesült Államok és partnerei állampolgárait és ártatlan civileket fenyegető támadásokat hajtson végre”.

A dróncsapást két nappal azután hajtották végre, hogy Szíria déli részén támadás ért egy amerikai támaszpontot. Rigsbee ugyanakkor nem említette, hogy a két esemény kapcsolatban állna egymással. Az al-Kaida továbbra is veszélyt jelent az Egyesült Államok és szövetségesei számára. A terroristák az amerikai hadsereg szerint biztonságos rejtekhelyként használják Szíriát, ahonnan támadásaikat és egyéb tevékenységeiket meg tudják szervezni.

Az amerikai nem először támadnak drónnal: nyár végén például az Iszlám Állam egyik tagjával végeztek így, aki terrorakciók kitervelője volt.