Új Szó: A magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában

2021. október 22. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket, derítette ki a szlovák Ján Kuciak Oknyomozó Központ.

Az Új Szó írja, hogy Kassa belvárosában, a Szent Erzsébet-dóm tőszomszédságában lévő műemlék épületet idén január 11-én vásárolta meg egy Manevi nevű cég, ami a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz tartozik. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeiből. A lap szerint olyan állami vállalatokról van szó, amik a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliójába tartoztak, de a tranzakció után a két cég már nem szerepelt a magyar külügyminisztérium által kezelt vállalatok listáján. Ennek ellenére a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában Fidesz-közeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente, Szijjártó Péter helyettese vezeti, állítja az oknyomozó központ.

A kassai dóm mellett lévő műemlék épület – Forrás: Google Streetview
A kassai dóm mellett lévő műemlék épület – Forrás: Google Streetview

A lap azt is írja, idén februárban ugyancsak a Manevi tulajdonába került két értékes pozsonyi ingatlan, amelyek a magyar nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete egykori épületei voltak. Emellett Trencséntyeplic városában egy fürdőház is a Manevi tulajdonába került, írják.

Az Új Szó szerint idén márciusban az Ipolyság nevű településen, a katolikus templom közvetlen közelében lévő, Árpád-kori alapokkal rendelkező egykori premontrei kolostor is a magyar cég szlovákiai leányvállalatához, a Manevi SK-hoz került.

A katolikus templom, mögötte az egykori kolostor – Forrás: Google Streetview
A katolikus templom, mögötte az egykori kolostor – Forrás: Google Streetview

A magyar állam közvetlenül is vásárolt ingatlanokat Szlovákiában, köztük két kassai műemlék épületet: egy régi polgári házat és a Csáky-Dessewffy-palotát. Ebben egy ideig a Szlovák Alkotmánybíróság is székelt. A két épület együttes értéke 3-4 millió euró is lehet a lap szerint. A Ján Kuciak Oknyomozó Központ szerint a két ingatlan a magyar külügyminisztérium tulajdonában van, de van még egy további kassai épületük is. A Sme napilap szerint a magyar állam Besztercebányán és Tornalján is vásárolt egy-egy műemlék épületet, írja az Új Szó.

Október elején a szlovák külügyminiszter szembesítette Szijjártó Pétert azzal, hogy a magyar állam a szlovák fél értesítése nélkül vásárolt ingatlanokat, emiatt magyarázatot is kért tőle. Ivan Korčok külügyminiszter azt állította, a sajtóból értesült a magyar ingatlanvásárlásokról, és azt kérte, a magyar állam hasonló lépéseibe vonják be a szlovák felet is. Korčok azt is mondta, bízik abban, hogy belátható időn belül a magyar külügyminisztertől választ kapnak azokra kérdéseikre is, hogy Magyarország milyen célból vásárolt szlovákiai műemléképületeket, illetve a magyar kormány további, Szlovákia területén megvalósuló programjairól is tájékoztatást várnak. A magyar kormány ezután visszavonulót fújt, és azt mondta, mégsem hozza létre azt a 400 millió eurós (kb. 140 milliárd forintos) befektetési alapot, amely segítségével határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni.

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ szerint a magyar állam a Manevi cégen keresztül évekkel ezelőtt megvette az erdélyi Szatmárnémeti városában lévő Pannónia Hotel épületét, majd 2019-től kezdve további erdélyi ingatlanokat is vett: a Nagykároly városában lévő Albina Bank épületét, Máramarossziget városában a Korona Hotel épületét, idén májusban a zsibói Wesselényi-kastélyt is. Emellett a horvátországi Eszék városában is vettek egy ingatlant, írja az Új Szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!