Fulladás okozhatta a magyar rendszámú, migránsokkal túlzsúfolt kisbuszban talált férfiak halálát

2021. október 21. – 12:11

frissítve

Fulladás okozhatta a magyar rendszámú, migránsokkal túlzsúfolt kisbuszban talált férfiak halálát
Osztrák tűzoltók vizsgálják a magyar rendszámú kisteherautó, amelyben két migráns holttestét találták meg egy ellenőrzés során az osztrák-magyar határ közelében – Fotó: Robert Jaeger / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fulladás okozhatta annak a két embernek a halálát, akiknek a holttestei egy migránsokkal túlzsúfolt, magyar rendszámú kisteherautóból kerültek elő kedden, a magyar határ közelében található osztrák Siegendorfnál. A hivatalos boncolás előzetes eredményeit az eisenstadti (kismartoni) ügyészség egyik szóvivője csütörtökön ismertette az MTI szerint.

A rendőrség korábban nem feltételezte a fulladásos halált, mert a kisbuszban tartózkodó többi ember viszonylag jó állapotban volt, amikor osztrák katonák rájuk találtak, de az osztrák sajtó már szerdán is arról írt, hogy fulladás lehetett a halál oka.

Az osztrák hatóságok megállapították két elhunyt férfi személyazonosságát. Mindketten 33–37 év közötti szíriai állampolgárok voltak. Családjukat diplomáciai úton értesítik halálukról.

A feltartóztatott kisbuszban utazó, további 27 migráns menedékhez folyamodott Ausztriában – mondta el Helmut Marban rendőrségi szóvivő. A csoport tagjai 17 és 47 év közötti férfiak. A menedékjogi eljárás megindítását követően átadják őket a menekültügyi hatóságoknak.

A feltételezett embercsempészt továbbra is körözik, de a magyar rendszámú, sárga Renault-ból gyalog menekülő férfi nyom nélkül eltűnt.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Soprontól csupán pár kilométerre, de már Ausztriában található Siegendorfnál (Cinfalva) kedd délután egy óra körül osztrák katonák állítottak meg egy sárga kisteherautót, ami gyanús lett nekik. Amikor a katonák kinyitották az autó hátulját, segítségért kiabáló és levegő után kapkodó, összezsúfolt embereket, összesen 29 migránst találtak, közülük kettő már nem élt.

Amíg a katonák kinyitották a rakodóteret, a sofőrnek sikerült elszaladnia, kedden valóságos hajtóvadászat indult utána a Kismartoni járásban. Hiába keresték helikopterekkel, drónokkal, kutyákkal, és hiába jelentkezett több szemtanú, aki látni vélte, egyelőre nem került elő a kisteherautót vezető személy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!