Sevillában nevet kapnak a hőhullámok

2021. október 20. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sevillában 2022-től nevet adnak a hőhullámoknak, és osztályozni is fogják őket, úgy, mint a hurrikánokat, írja a Washington Post. Ezzel akarják tesztelni azt, hogy az emberek így jobban értesülnek majd róluk, ezáltal pedig életeket menthetnek.

Sevilla Andalúzia tartományban van, ami az egyik legmelegebb térség Spanyolországban. Augusztusban például 47,3 fokot is mértek itt.

Vízosztás az augusztusi hőhullám idején Sevillában – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Vízosztás az augusztusi hőhullám idején Sevillában – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Az országban még október 18–19-én is 30 fok fölött jár a hőmérséklet, kedden az ország déli részén található Morón de la Fronterában 32,8 fokig melegedett a levegő, írja az Időkép.

Nyáron már görög tudósok is azt szorgalmazták, hogy a hurrikánokhoz hasonlóan a hőhullámok is kapjanak külön nevet, mert így talán több emberben tudatosulhat, hogy az is halálos időjárási jelenség. Idén is több hőhullám és forró időszak sújtotta Görögországot, ahol nagy kiterjedésű tüzek is pusztítottak. A hőséget csendes gyilkosnak is tartják, a kánikulai időszakok megterhelik a szervezetet, ráerősíthetnek a már eleve meglévő szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségekre, és ezáltal halálosak is lehetnek. Egy felmérés szerint 2019-ben nagyjából 300 ezren haltak meg a hőséggel összefüggésben, és ez a szám jóval nagyobb, mint bármely más természeti csapásé.

Szintén nyáron jelent meg nemzetközi klímatudósok, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjainak egy fontos új tanulmánya, amiben azt írták, az emberiség romboló hatása a klímára „ténykérdés”, és szerintük kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek, és valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!