A spanyol miniszterelnök megígérte, hogy törvényen kívül helyezi a prostitúciót

2021. október 18. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban törvényen kívül fogjuk helyezni a prostitúciót.

Erre Pedro Sánchez szocialista párti miniszterelnök tett ígéretet pártja háromnapos valenciai kongresszusának vasárnapi záróbeszédében. Sánchez szerint a prostitúció „rabszolgaságba taszítja” a nőket

Spanyolország 1995-ben dekriminalizálta a privát helyen folyó prostitúciót (miközben a kerítés és a szexuális kizsákmányolás továbbra is bűncselekmény maradt), és a lazításnak köszönhetően a 2010-es évek második felére már becslések szerint a 47 milliós országban már 300 ezer nő kínált szexuális szolgáltatásokat, az „iparág” pedig az ENSZ becslései szerint évi csaknem 1340 milliárd forintnyi forgalmat bonyolított le (értelemszerűen euróban) – ezzel Spanyolország Thaiföld és Puerto Rico mögött a kevéssé dicsőséges harmadik helyet foglalja el a világ legnagyobb prostitúciós központjainak listáján.

Könnyű lenne a volument ráfogni az országba érkező évi 75-80 millió turistára, azonban felmérések szerint a spanyol férfiak 30-40 százaléka fizetett már szexért.

A prostitúció rekriminalizálásában a nagy kérdés a „Na de mikor?” Pedro Sánchez ugyanis már a 2019-es választási kampányban ígéretet tett a „szegénység feminizálásának”, „a nők elleni erőszak egyik legrosszabb formájá”-nak nevezett prostitúció büntetésére, amivel elemzők szerint sok női szavazót állított maga mellé, de kormánya két év alatt egyetlen törvény- vagy határozattervezetet sem nyújtott be az ügyben (egyesek szerint azért, mert a lépés a közvélemény-kutatások szerint igen megosztó).

Magyarországon egyébként a prostitúció bizonyos feltételek mellett legális: orvosi papírokra és vállalkozói engedélyre van hozzá szükség, és csak bizonyos helyeken megengedett. Azonban a bordélyházak üzemeltetése illegális, az első türelmi zónát is csak idén júliusban jelölték ki Miskolcon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!