Fegyveresek kergették el Haiti miniszterelnökét egy megemlékezésről

2021. október 18. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

El kellett menekülnie egy hivatalos megemlékezésről Haiti miniszterelnökének, miután fegyveres bandatagok lövöldöztek rájuk az esemény helyszínén – írta meg a Guardian.

Ariel Henry miniszterelnök a fővárosban, Port-au-Prince-ben virágkoszorút akart elhelyezni a rabszolgaságot felszámoló nemzeti hős, Jean-Jacques Dessalines meggyilkolásának helyszínén. Innen azonban kénytelen volt elmenekülni terepjárójával, miután fegyveres bandatagok lövöldözni kezdtek. A történésekről készült felvételeken látszik, ahogy sokan gyalog menekülnek.

A helyszínen a miniszterelnök helyett így az ország egyik leghírhedtebb bűnözője, Jimmy „Barbecue” Cherizier tartott megemlékezést. Cherizier egy korábbi rendőrfőnökkel és egy másik bűnbanda vezetőjével együtt a nemzeti ünnepek tisztségviselőinek öltözködési szabályai szerint, fehér öltönybe és ingbe öltözve rótta le tiszteletét.

Mindez csupán egy nappal azelőtt történt, hogy fegyveresek több mint egy tucat amerikai misszionáriust és gyerekeket raboltak el egy reptérre tartó buszról. Bár a főváros érintett részén, Pont Rouge-ban a bandák diktálják a szabályokat, a hatóságok mégis erődemonstrációnak tekintik a mostani Dessalines-megemlékezést, miután az egy nappal az emberrablások után történt.

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. A biztonsági helyzet pedig csak romlott a karibi térség legszegényebb országában Jovenel Moise elnök júliusban történt meggyilkolását követően fellépő politikai bizonytalanság és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés nyomán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!