Meghalt Colin Powell, az Egyesült Államok első fekete külügyminisztere

2021. október 18. – 15:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírussal összefüggő komplikációk miatt 84 évesen meghalt Colin Powell, az Egyesült Államok első fekete vezérkari főnöke és első fekete külügyminisztere – írta a CNN a család közlésére hivatkozva. Powell mindkét Covid-oltását megkapta, azaz védettnek számított.

Frissítés: A család ismerősei szintén a CNN-nek elárulták, hogy Powell a myeloma multiplex (plasmocytoma) nevű daganatos betegséggel küzdött. Ez azzal jár, hogy a plazmasejtek oly mértékben felszaporodnak a csontvelőben, hogy gátolják a normális vérképzést. A vérképzés blokkolásán keresztül pedig az immunrendszer annyira legyengül, hogy a koronavírus még oltottan is végzetes szövődményeket okozhat.

Colin Powell 1937-ben született New Yorkban, mindkét szülője jamaicai bevándorló volt. 1958-ban lépett be a hadseregbe, két évet szolgált Vietnámban, ahol kétszer is megsebesült. Háborús szolgálatát követően továbbtanult, és egyre magasabbra hágott a ranglétrán is: 1979-ben dandártábornokká léptették elő. De ennél is fontosabbnak bizonyult a politikai előmenetele; 1987-ben ő lett Ronald Reagan nemzetbiztonsági tanácsadója (ez nem egy egyszerű tanácsadói szerep, ő terjeszti az elnök elé a legfontosabb kül- és biztonságpolitikai feladatokat és a különféle választási opciókat), majd George Bush alatt a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke. Powell felelt az idősebb Bush 1989-as panamai katonai intervenciójáért, az 1991-es első öbölháborúért, illetve az 1992-es szomáliai humanitárius katonai akcióért (mondjuk, a Sólyom végveszélyben című filmben szereplő mogadishui fiaskó előtt lemondott).

Powell az öbölháborúban betöltött katonai vezető szerepének köszönhetően a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb közéleti figurájának számított, sokan benne látták az első fekete elnököt. 2001-ben ő lett George W. Bush külügyminisztere, ami nem tett jót politikai örökségének, hiszen ő terjesztette be az ENSZ közgyűlése elé a 2003-as iraki háború megindítását megalapozó amerikai hírszerzési jelentést (mely tele volt hamis adatokkal és megállapításokkal). Tettét később maga is a pályafutásán „éktelenkedő egyetlen foltnak” nevezte.

A mérsékelt konzervatív Powell a Bush-kormányzat alatt kiábrándult a republikánus pártból, és 2008-ban már nyilvánosan kiállt Barack Obama megválasztása mellett. 2016-ban a demokrata Hillary Clintont, négy évvel később pedig a szintén demokrata Joe Bident támogatta az általa „nemzeti szégyennek” és „nemzetközi páriának” minősített Donald Trumppal szemben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.