Rablázadás tört ki egy vlagyikavkazi fegyházban, a rabok bántalmazásra panaszkodtak

2021. október 16. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mintegy kétszáz fegyenc randalírozását az váltotta ki, hogy két rab nem engedelmeskedett, amikor a fegyőrök átkutatták volna a cellájukat.

Börtönlázadás tört ki Vlagyikavkazban. Kezdjük ott, hogy merre is járunk.

Vlagyikavkaz nem túl barátságos neve oroszul azt jelenti, hogy

Urald a Kaukázust!

Aki ezt a logikát folytatja, rájöhet, hogy a Vlagyivosztok kifejezés azt jelenti, hogy „urald a keletet!”, és talán a Vlagyimir név pedig azt, hogy urald a békét. Az már csak Oroszország geopolitikai realitásérzékét dicséri, hogy Vlagyizapad, vagyis „urald a nyugatot!” nevű településről nem hallottunk.

Mindenesetre Vlagyikavkaz Észak-Oszétia 310 ezres fővárosa. Dél-Oszétia ismerősebb lehet a hírekből, ez a terület ugyanis Abháziával együtt olyan szakadár államocska, amely Grúziától szakadt el. Észak-Oszétia viszont Dél-Oroszországban található, ritkán kerül be a hírekbe, de az idei börtönlázadás előtt már egy súlyos gázrobbanás is történt erre.

Ami pedig a lázadást illeti, egyelőre nem sok részlet szivárgott ki, valószínűleg sem a rabok, sem a fegyőrök nem erőltetik különösképpen, hogy sérüljön, az ami belül történt, az belül is marad elv. Az MTI híre szerint a rabok a fegyház több kameráját is tönkre tették. A Russia Today felvételein pedig mindössze annyit lehet látni, hogy az orosz biztonsági szolgálatok nagy erőket vonultattak fel az észak-oszét tagköztársaság fővárosában lévő büntetés-végrehajtási intézetnél (ezt vizuálisan úgy lehet elképzelni, hogy szirénázó autók haladnak).

Az orosz sajtóban megjelent, hogy a rabok hozzátartozói a rendőrségi kordon peremén vártak híreket a bentlévőkről, több nő sírva is fakadt. Mentőket is riasztottak a helyszínre.

A biztonsági erők estefelé közölték, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet.

Egyelőre nem világos, hogy vannak-e sérültek. Értesülések szerint a fegyházban hatszázan raboskodnak. A helyi sajtó arról cikkezett, hogy az utóbbi időben romlottak a fogva tartás körülményei a fegyházban. Több rab is éhségsztrájkba kezdett, mert állítólag társaikat fegyőrök bántalmazták. Hivatalos reagálás egyelőre nem volt erre. A hozzátartozók közül többen is jogvédő szervezetekhez fordultak segítségért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!