A koszovói rendőrök csempészárut kerestek, a helyi szerbek rájuk támadtak, könnygázzal kellett oszlatni a tömeget

2021. október 13. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsapott a koszovói rendőrség szerdán a koszovói Mitrovicában (Kosovska Mitrovica) azokkal a koszovói szerbekkel, akik egy csempészetellenes akciósorozat ellen tüntettek Észak-Koszovó több településén – közölte a pristinai és a szerbiai sajtóra hivatkozva az MTI.

A koszovói rendőrség egy razziája során szerdán több élelmiszerüzletet és gyógyszertárat is átvizsgáltak, csempészárut keresve. A rendőrségi akcióra a helyi szerbek tettlegességgel reagáltak, kövekkel dobálták meg a rendőröket, és járművekkel torlaszolták el az utakat. A helyszínre érkezett a koszovói rendőrség különleges alakulata (Rosu), amely könnygázgrátánokkal igyekezett oszlatni a tömeget, később pedig lövéseket is leadtak, a helyszíni jelentések szerint egy férfi súlyosan meg is sebesült.

Az összecsapások hírének hallatán Aleksandar Vucic szerb elnök lemondta szerdai programjait, és délután Koszovóban találkozik a helyi szerbek vezetőivel. Ana Brnabic miniszterelnök pedig a nemzetközi közösséget kérte arra, hogy lépjen közbe, és fogja vissza a túlkapásokra vetemedett Albin Kurti koszovói miniszterelnököt. „A helyzet több mint drámai, és ez egy utolsó pillanat, amikor egyértelmű reakcióra van szükség, hogy megállítsák Pristina őrült politikáját” – hangsúlyozta a szerb kormányfő.

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője rendkívüli sajtótájékoztatóján azokat a képeket is megmutatta, amelyeket a koszovói különleges rendőri alakulat készített az elkobzott csempészáruról. A szerb politikus szerint néhány tábla csokoládé és pár palack üdítő miatt nem kellett volna a különleges rendőrséget és a páncélos járműveket ráküldeni a szerbekre.

Szeptember végén is hasonlóan feszült volt a helyzet a két fél között. A koszovói szerbek majdnem két hétig akadályozták a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartották, hogy a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kellett váltaniuk. A koszovói fél azzal indokolta a rendelkezést, hogy a brüsszeli közvetítéssel zajló szerb-koszovói megállapodás egyik pontja a rendszámtáblák elismerésének kölcsönössége volt, és mivel Szerbia évek óta ideiglenes szerb tábla használatára kötelezi a koszovói rendszámtáblával az országba lépőket, Koszovónak nem maradt más választása, mint hasonló intézkedéseket foganatosítani. A helyzet odáig fajult, hogy a koszovói részen a Rosu, a határ szerb oldalán pedig már a katonaság várta az utasításokat, amikor brüsszeli közvetítéssel sikerült megoldást találni a problémára.