Hazamehetnek a szerb páncélosok a koszovói határról, vége a rendszámvitának

2021. október 2. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Újranyitották szombaton a rendszámtábla-vita miatt Koszovó és Szerbia között korábban lezárt határátkelőket – írta az MTI. A határátkelőket napok óta blokkoló teherautókat és személygépkocsikat elvitték. A jarinjei határátkelőnél a forgalom lassanként helyreállt a nap folyamán.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) csütörtökön jelentette be, hogy Pristina és Belgrád főtárgyalója megegyezésre jutott a Koszovó északi részén a rendszámtáblák leszerelése miatt kialakult feszültség feloldásáról, és megállapodtak.

Az egyébként is feszült viszonyban lévő Szerbia és Koszovó között azért alakult ki konfliktus, mert a koszovói hatóságok szeptember 20. óta nem ismerték el és leszedették a szerb rendszámtáblákat az országba belépő autókról, helyettük az autósoknak öt euróért (körülbelül 1760 forintért) két hónapra érvényes ideiglenes táblát kellett kiváltaniuk a határon. Válaszul az észak-koszovói szerbek akadályozták az átkelést a koszovói-szerb határon. Tovább élezte a helyzetet, hogy a pristinai vezetés különleges rendőrségi alakulatokat küldött Koszovó főleg szerbek lakta északi részébe. Belgrád reagálása sem maradt el, szerb páncélosok vonultak fel a közös határ mentén.

A megállapodás értelmében a felek szombat 16 óráig kölcsönösen visszahívják a közös határra küldött biztonsági erőket és felszámolják az útlezárásokat. A KFOR békefenntartó misszió ezzel egyidejűleg ellenőrzése alá veszi a határátkelőket és körülbelül két hétig a biztonságos környezet védelme és a mozgás szabadsága biztosítására a helyszínen marad.

A rendszámtáblákon mostantól az állami jelképeket matricák takarják.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

A belgrádi vezetés szerint, ha Szerbia elismerné a koszovói rendszámtáblákat, az azt jelentené, hogy elismeri Koszovót önálló államként, erre pedig nem kerülhet sor. Koszovó függetlenségét az ENSZ-tagállamok többsége elismeri, több mint 60 állam azonban nem, köztük Oroszország, Kína, India és hat EU-tagállam. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1999-ben hozta meg 1244-es határozatát, amely Szerbia részének tekinti Koszovót. Moszkva és Belgrád ezt a dokumentumot tartja irányadónak. Pristina és Belgrád között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolatok rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés azonban nem történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!