Másfél millióan menekülnek Kínában a heves eső okozta villámárvizek elől, bányákat zárnak be

2021. október 11. – 15:28

frissítve

Másfél millióan menekülnek Kínában a heves eső okozta villámárvizek elől, bányákat zárnak be
Munkában a kínai katasztrófavédelem az elöntött Sanhszi tartományban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egymillió embert kényszerítettek lakhelyük elhagyására Kínában a heves esőzések miatt keletkező árvizek. Az északi Höpej tartományban legalább három ember meghalt, amikor egy busz a megáradt folyóban rekedt.

Százezrek menekülnek otthonaikból Kínában heves esőzések miatt, jelenti a Sky News. Pekingtől mintegy 265 kilométerre délnyugatra, Sicsiacsuang városa mellett egy már majdnem teljesen a víz alá került busz tetején emberek rekedtek, segítségre várva.

A tartományi hatóság azt jelentette, hogy a buszon tartózkodó 51 ember közül 37-et sikerült biztosan kimenteni. A CCTV állami műsorszolgáltató jelentése szerint három ember meghalt, további 11 pedig még mindig nem került elő.

Több mint 120000 embert evakuáltak, amikor az árvíz miatt több ezer ház omlott össze a szomszédos Sanhszi tartományban. A lehullott csapadékmennyiség a havi átlag közel hatszorosa volt Sanhsziban, és több mint 1,76 millió embert kényszerített otthona elhagyására a helyi média szerint.

Sanhszi tartományban 60 szénbánya működését függesztették fel az árvíz miatt. Pingjao városának a Világörökség részét képező történelmi falrésze is megsérült, szakemberek attól tartanak, hogy számos ókori emlék kerül veszélybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!