Kaliforniában immár törvény tiltja az óvszer konszenzus nélküli eltávolítását aktus közben

2021. október 8. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Stealthing – így szól az angol fogalom. Egyes országokban már törvényileg tiltott, mert aki ilyet tesz, az fertőzésnek vagy a terhesség kockázatának teszi ki a partnerét.

Stealthing – így hívja az angol nyelv azt, ha valaki aktus közben, a partnere beleegyezése nélkül, eltávolítja az óvszert. A törvény ugyanakkor nem ezt a fogalmat használja, hanem a tettnek van egy hivatalos elnevezése is, non-consensual condom removal.

Ez ma már bűncselekmény néhány országban (voltak már ilyen szabályozások és jogi esetek) többek között Szingapúrban, Svájcban, az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon, Ausztráliában és Németországban. Bizonyos esetekben ez a tett a nemi erőszakkal esett azonos megítélés alá, hiszen a férfi ezzel a fertőzés vagy a terhesség kockázatának teszi ki partnerét. Azokban az esetekben, amelyeket a neten találtam, az elkövető mindig férfi volt, az áldozat lehetett nő, vagy meleg férfi is.

Elvileg talán az sem kizárt, hogy egy nő veszélyezteti azzal a partnerét, ha lecseni az óvszert egy „óvatlan” pillanatban a partneréről.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó most törvénybe iktatta azt a törvényjavaslatot, amely Kaliforniában is megtiltja az óvszer beleegyezés nélküli eltávolítását, ami a jövőben bűncselekménynek minősül. Az Egyesült Államokban ez az első ilyen törvény – közölte Cristina Garcia, aki saját elmondása alapján 2017 óta dolgozott ezen a kérdésen, és örömét fejezte ki, hogy most már némi felelősségre vonással kell számolnia a tett elkövetőinek.

Garcia idézte a Yale Egyetem tanulmányát, amely szerint ez a tett a méltóság és a személyes autonómia súlyos megsértése. Az ilyen esetek bizonyítása viszonylag nehéz, hiszen a konszenzust vagy annak hiányát pro és kontra is nehéz bizonyítani, mert a legtöbb esetben egy állítás áll szemben egy másikkal. Vélhetően még leginkább az aktus közben folyamatosan forgó kamera, vagy a bekapcsolt és mindent rögzítő diktafon segíthet a potenciális áldozatoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!