Megint nem fogad repülőket La Palma reptere az összegyűlt vulkáni hamu miatt

2021. október 07. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

A kifutópályákon összegyűlt nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt megint nem fogad járatokat a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget repülőtere, írta meg az MTI.

A szigetre közlekedő Binter és a Canaryfly légitársaságok már szerda este bejelentették hogy felfüggesztik a járataikat a szélirányváltozás miatt, amire előre számítottak is. A vulkánkitörés kezdete óta ez a második alkalom, hogy le kellett állítani a légiközlekedést.

A repülőtér újbóli megnyitásáig La Palma csak vízi úton megközelíthető, a rendszeres kompjáratok továbbra is zavartalanul üzemelnek.

A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-én tört ki és azóta is aktív, már három kürtőből tör fel a láva, folyamatosak a kisebb-nagyobb földrengések. A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni elővigyázatosságból.

Több mint 1000 épület semmisült meg, és nagyjából 430 hektárt borított be a lávafolyam, ami már két helyen érte el az Atlanti-óceánt új földnyelvet létrehozva, a nagyobbik mérete meghaladja a 38 hektárt.

María José Blanco, a spanyol geográfiai intézet (IGN) igazgatója szerint nem fog rövid időn belül elcsendesedni a vulkán.

A sziget támogatására folyamatosan indulnak akciók, legutóbb a spanyol labdarúgó szövetség kezdeményezett gyűjtést: a játékosok aláírt mezeit elárverezik és a befolyt összeget felajánlják a károsultaknak.

Kövess minket Facebookon is!