Kivégezték a bolti gyilkost, akiért a pápa is felszólalt

2021. október 6. – 06:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Méreginjekcióval kivégezték kedd este Missouri államban azt a férfit, aki egy bolti rablás alatt három embert ölt meg 1994-ben. Ernest Johnson ügyvédei a férfi mentális állapotára hivatkozva kérték a kivégzés elhalasztását, de az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította a kérvényt – írta a BBC.

A most 61 éves férfi volt idén a hetedik kivégzett az Egyesült Államokban, és 2020 májusa óta az első Missouri államban.

Johnson golyó általi kivégzést kért magára, de ezt az állam legfelsőbb bírósága elutasította, így kivégzését méreginjekcióval hajtották végre.

A pápa az emberi élet szentségéről beszélt

Johnson ügyében Ferenc pápa is felszólalt: minden emberi élet szentségére hívta fel Missouri állam kormányzójának figyelmét. Mike Parson azonban a legfelsőbb bíróság döntésére hivatkozva az ítélet végrehajtása mellett döntött.

Ernest Johnson 2015-ben – Fotó HO / MISSOURI DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AFP
Ernest Johnson 2015-ben – Fotó HO / MISSOURI DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AFP

Az afroamerikai Johnson ügyvédjei korábban arra hivatkoztak, hogy a férfi kivégzése mentális állapota miatt alkotmányellenes volna. Egy agytumor miatt 2008-ban agya ötödét is eltávolították.

Magzati alkoholos szindrómával született, IQ-tesztjei alacsony értéket mutatnak, olvasási képessége egy nyolcéves szintjének felel meg. Missouri államügyésze szerint azonban a mód, ahogyan Johnson végrehajtotta a támadást – megölve három dolgozót –, bizonyítja, hogy képes volt a tervszerű cselekvésre, ítélőképessége teljes birtokában volt az elkövetéskor.

Johnson búcsúlevelében bocsánatot kért tetteiért, megköszönte családjának és ügyvédeinek a támogatást.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!