Szijjártó: Minél jobb a magyar–szlovák együttműködés, annál jobb a felvidéki magyaroknak

2021. október 5. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar külügyminiszter a hétvégén létrejött egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetőivel és a szlovák külügyminiszterrel tárgyalt Pozsonyban.

Minél jobb a magyar–szlovák együttműködés, annál jobb a felvidéki magyaroknak, és ennek az együttműködésnek az erősítéséhez a felvidéki magyarok erős pozsonyi képviselete is hozzá tud járulni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, ahol találkozott a hétvégén létrejött egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetőivel kedden.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte: a magyar külpolitika fókuszában mindig is egy erős közép-európai együttműködés megteremtése állt és áll, aminek egyik fő oka, hogy minden szomszédos országban él magyar nemzeti közösség, és minél jobb a szomszédos országokkal való jó együttműködés, ez annál jobb helyzetet teremthet az adott ország területén élő magyaroknak.

„A magyar kormány szándéka és érdeke az, hogy a felvidéki magyarok testesítsenek meg egy erős, fontos kapcsolatot a két ország között”

– szögezte le Szijjártó Péter. A miniszter elmondta: a Szövetség vezetőivel tartott megbeszélésük alapján készen állnak a felvidéki gazdaságfejlesztési program folytatására, amelyben eddig 3837 vállalkozás kapott összesen 21 milliárd forintnyi támogatást, és 41 milliárd forintnyi beruházás jött létre Szlovákia területén. Hozzátette: készen állnak az egyházi támogatások jelenlegi rendszerének fenntartására, amelynek köszönhetően eddig 8 milliárd forintból 78 templom felújításában sikerült segíteni.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta: az új egységes felvidéki magyar párt a felvidéki magyar közösséget, a velük együtt élő nemzetiségeket és az általuk lakott régiókat szeretné erősíteni, és egyidejűleg feladatának tekinti, hogy még szorosabbá kösse a magyar–szlovák kapcsolatokat.

Szijjártó a Szövetség vezetőivel találkozott Pozsonyban – Forrás: a külügyminiszter közösségi oldala
Szijjártó a Szövetség vezetőivel találkozott Pozsonyban – Forrás: a külügyminiszter közösségi oldala

Az egységes felvidéki magyar párt – Szövetség néven – három párt (a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás) összeolvadásával jött létre. Ezt csaknem kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával járó egységesítési folyamat előzte meg, amely szombaton zárult le a Szövetség alakuló közgyűlésével.

Gyorsforgalmi út, hidak, szárnyashajó

Szijjártó Péter pozsonyi látogatásán ezután szlovák hivatali partnerével, Ivan Korčok külügyminiszterrel találkozott. A szlovák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar külpolitika középpontjában a visegrádi együttműködés folyamatos erősítése áll.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, illetve a magyar vállalatok második legnagyobb exportpiaca. Idén eddig 26 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely az év végére meg fogja haladni a 12 milliárd eurót. A magyar tőke negyedik legfontosabb célországa Szlovákia, ahol 13 800 olyan cég működik, amely valamilyen módon magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik – közölte.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a felek régi adósságukat törlesztik azzal, hogy október végére elkészül a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út, így a két ország között a nyugati és a keleti oldalon is lesz gyorsforgalmi összeköttetés. Tájékoztatása szerint még idén átadnak egy fontos határkeresztező utat Nagyrozvágynál, a jövő év közepétől pedig már járni fog a komp a Dunán. Emellett 2023 végéig elkészül három Ipoly-híd építése, valamint befejeznek egy kerékpáros hidat a Dunán is. Kitért továbbá a visegrádi gyorsvasút megépítésének fontosságára is, illetve bejelentette, hogy megállapodás született a Pozsony és Budapest közötti szárnyashajó-közlekedés januári újraindításáról.

Ivan Korčok közölte: megegyeztek arról, hogy évente legalább kétszer tárgyalni fog Szlovákia és Magyarország külügyminisztere kifejezetten a kétoldalú kapcsolatokról, keresve az együttműködés további lehetőségeit. Azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy el kellene kerülni azokat a helyzeteket, amikor a felek a sajtóból kénytelenek értesülni bizonyos, őket is érintő döntésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!