Tarolt a grúz kormánypárt a helyhatósági választásokon

2021. október 3. – 22:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Grúz Álom kormánypárt aratott győzelmet a szombaton tartott georgiai helyhatósági választásokon – írja az MTI.

A választáson a Grúz Álom a szavazatok 46,65 százalékát szerezte meg. Miheil Szaakasvili volt grúz elnök ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma a szavazatok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen Giorgi Gaharia volt miniszterelnök pártja, a Grúziáért végzett a voksok 7,8 százalékával.

Ami a főváros, Tbiliszi vezetését illeti, a szavazatok 96,23 százalékos feldolgozottsága mellett Kaha Kaladze hivatalban lévő polgármester vezet a voksok 44,96 százalékával, de mivel nem szerezte meg a szavazatok felét, ezért második fordulót fognak tartani.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a voksolást „széles körben elterjedt és következetes megfélemlítés, szavazatvásárlás, egyenlőtlen versenyfeltételek, illetve szavazókra és jelöltekre gyakorolt nyomással kapcsolatos vádak kísérték”. Az EBESZ közleményében ugyanakkor hozzátette, hogy a jelöltek mindennek ellenére szabadon kampányolhattak.

A választások előtt tért vissza Grúziában Miheil Szaakasvili, aki felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és „védjék meg az elért győzelmet”. Szaakasvilit pénteken őrizetbe vették. A volt államfőt korábban már elítélték két büntetőeljárásban is, de elfogása diplomáciai feszültséget okozott az őt pártfogoló Ukrajna és Grúzia között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!