Letartóztatták Miheil Szaakasvilit, Grúzia korábbi államfőjét

2021. október 1. – 19:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Miheil Szaakasvili korábbi grúz államfőt, miután nyolc év külföldi tartózkodást követően visszatért szülőhazájába – írja az Al-Dzsazíra.

A letartóztatás tényét 18 órával azután hozta nyilvánosságra Irakli Garibasvili miniszterelnök, hogy Szaakasvili bejelentette visszatérését Facebook-oldalán. Garibasvili beszámolója szerint a bűnüldöző szervek már akkor tudtak Szaakasvili határátlépési szándékáról, amikor még Ukrajnában volt – írja az MTI. A kormányfő közölte: a volt elnököt egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

Érkezésekor Szaakasvili közzétett egy videófelvételt is, amelyen azt állította, hogy Batumiban tartózkodik. A volt elnök korábban azt tervezte, hogy az október 2-i helyhatósági választások után a fővárosba, Tbiliszibe érkezik. Ezzel együtt felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és „védjék meg az elért győzelmet”.

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Grúzia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban országa vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot.

A volt grúz elnök az elmúlt 8 évben Ukrajnában tartózkodott, ahol a nemzetközi reformügyi tanács vezetője lett, majd megyei közigazgatást vezetett. Ukrán állampolgárságot is kapott, majd botrányos körülmények között megfosztották tőle, mígnem tavalyelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszaadta neki.

Távolléte alatt Grúziában két büntetőjogi eljárásban is elítélték. 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani grúz bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt. Dzsardzsi Ciklauri georgiai ügyész közölte: a Szaakasvili elleni ítéletek véglegesek és megfellebbezhetetlenek.

A Szaakasvili őrizetbevételéről szóló hírek hatására Zelenszkij aggódni kezdett, ezért az ukrán külügyminisztérium bekérette a grúz nagykövetet – írja az MTI. Az ukrán elnöki szóvivő szerint konzuljaik már dolgoznak azon, hogy minden szükséges segítséget megadjanak az ukrán állampolgárságú volt georgiai elnöknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!