Már az is idegen ügynöknek számít Oroszországban, aki hírt oszt meg rendőri erőszakról vagy korrupcióról

2021. október 2. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen kiterjesztette az „idegen ügynök” fogalmát a KGB utódszervezetének számító FSZB, vagyis az orosz titkosszolgálat.

A Guardian cikke szerint hatvan olyan új esetet sorolnak fel, amik alapján egy orosz embert idegen ügynöknek nyilváníthatnak a saját hazájában. Ilyen eset lehet, ha valaki a közösségi médiában hírt oszt meg például

  • rendőri erőszakról,
  • korrupcióról,
  • az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz pénzügyi problémáiról,
  • vagy éppen a katonák moráljáról.

De akkor is, ha egykori katonai tapasztalatairól ír, vagy ha a hadsereget vagy valamilyen karhatalmat érintő fegyelmi vizsgálat eredményéről (vagy eredménytelenségéről) nyilvánul meg a közösségi hálón. Nem megengedett továbbá olyan személyekről tudósítani, akik valamelyik orosz titkosszolgálatnál dolgoznak.

A „külföldi ügynökök” adatbázisa gyorsan növekszik, aki oda bekerül, annak kiterjedt pénzügyi jelentéseket kell benyújtania, és egyéb korlátozásokkal, szankciókkal kell szembenéznie. A külföldi ügynöknek bélyegzés egyértelműen azt szolgálja, hogy az ország katonai-ipari ügyei körül az elmúlt években kirobbant botrányok ne terjedjenek a szélesebb nyilvánosság köreiben.

Közismert, botrányos ügyekké váltak az elmúlt években például az olyan esetek, amikor az orosz titkosszolgálat megmérgezett a putyini hatalom számára nem kedves embereket, és az oroszbarát ukrajnai szeparatistáknak szállított légvédelmi rendszerek ügye, vagy éppen egy újonnan kifejlesztett, de elsüllyedt tengeralattjárón történt tűzeset is közbeszéd tárgya lett.

A cél félreérthetetlenül a nyilvánosság korlátozása, az ilyen szankciók nagyon gyakran irányulnak például újságírók ellen.

(via 444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!