Lukasenko: Nincs miért bocsánatot kérnem

2021. október 02. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nincs miért bocsánatot kérnem”

– mondta Alekszandr Lukasenko a CNN riporterének, amikor az azt kérdezte, hogy bocsánatot kérne-e a belarusz emberektől, amiért a jogaikat megsértette.

Lukasenko Matthew Chance-nek, a CNN újságírójának adott interjút, akinek kérdésére azt mondta, hogy szerinte nem is releváns. Chance erre sorolni kezdte, hogy a jogvédő szervezetek, például az Amnesty International miről számoltak be az elmúlt időszakban, például a fogvatartó központok embertelenségéről, erőszakos bánásmódjáról, majd újra megkérdezte, hogy emiatt sem akar-e bocsánatot kérni.

A belarusz elnök szerint viszont pont olyan fogvatartási intézmények vannak Belaruszban, mint Nagy Britanniában, vagy az Egyesült Államokban. „Azt javaslom, hogy ne valami kétes emberi jogi szervezet nézeteiről és kijelentéseiről, hanem a valódi tényekről beszéljen” – hárította a kérdést Lukasenko, aki szerint a fogvatartottak tanúvallomásai, amikben szexuális erőszakról számoltak be a szervezeteknek, szintén hamisak és kitaláltak.

„Nem fogok beismerni előtted semmit. Nem nyomozás alatt vagyok. Tehát kérlek, jól válogasd meg a szavaid”

– mondta az elnök a riporternek.

Amikor szóba került, Lukasenko vonakodott kimondani a belarusz ellenzék vezetőjének nevét. Szvetlana Tyihanovszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztás után külföldre menekült, amivel kapcsolatban Lukasenko a gyerekei életére esküdött meg, hogy Tyihanovszkajanak nem kellett menekülnie.

Az akkori választásokat az országot több mint két évtizede irányító Alekszandr Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék azt állította, hogy meghamisították az eredményeket, és Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. A Telex tudósítói is Minszkben voltak a tüntetések alatt, helyszíni riportunkat itt olvashatja el.

Kövess minket Facebookon is!