Kénytelen áron alul megszabadulni Pápua Új-Guinea a menőzésből vett luxusautóitól

2021. október 1. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen unortodox diplomáciai húzásra szánta el magát Pápua Új-Guinea még 2018-ban. Az akkori kormány az országban tartott Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) nevű nemzetközi rendezvényen úgy akarta lenyűgözni a különböző országok helyszínre érkező képviselőit, hogy méregdrága Maseratikat vásárolt. Most a BBC azt írja: a kormány saját maga is belátta, hogy óriási hibát követett el, mert az autókat azóta sem tudja normális áron eladni, így kénytelen tőlük jóval olcsóbban megválni.

A Csendes-óceán egyik legszegényebb országának számító Pápua Új-Guinea több képviselője annak idején annyira felháborodott a vásárláson, hogy nem volt hajlandó használni az autókat. Ennek ellenére a jelenlegi pénzügyminiszer azzal érvelt, hogy annak idején nem látták előre, hogy ez ennyire rossz befektetés lesz, és ha tudták volna, nem vásárolták volna meg a járműveket.

Jelenleg kicsivel több mint 35 millió forintért próbálja a kormány eladni darabját a flottának, ami 20 százalékkal kevesebb, mint amennyiért eredetileg vették egy Srí Lanka-i autókereskedőtől. Ráadásul az autókat egy jumbo jet repülővel szállították az országba, ami szintén külön többmilliós tétel lehetett.

Az akkori miniszterelnök annak idején azzal érvelt, hogy teljesen bevett szokás, hogy a világ vezetőit ilyen autókkal furikázzák az APEC-eseményeken, és majd a rendezvény után busás hasznot húznak az eladásukból. A járművek azonban az APEC óta egy raktárban porosodnak. Külön kellemetlen, hogy amíg méregdrága luxusautókat vásárolt az akkori kormány, nem sokkal később a rendőrség és más hivatásos állami rendvédelmiek megrohamozták a helyi parlamentet, amiért nem fizették ki az esemény őrzéséért járó bónuszukat, ami fejenként 33 ezer forintnak megfelelő összeg volt. Ezenkívül a hatóságoknak kellett fellépniük azért is, mert eltűnt nagyjából 300 másik jármű, amit az APEC-re adtak kölcsön a szervezőknek és a résztvevőknek.

Pápua Új-Guinea lakosságának 40 százaléka egyébként a napi egy dollárt sem keresi meg. A 40 darab Maseratiból álló autóflotta értéke ezzel szemben 1,7 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!