Horvátországban hamarosan törvényileg büntetik a gyalázkodó kommentelőket

2021. október 1. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a horvát parlament azt az elektronikus médiáról szóló új törvényt, amelynek értelmében a jövőre felelősségre lehet vonni a gyalázkodó kommentelőket, írja az MTI.

Ennek értelmében tilos lesz gyűlöletkeltő, erőszakra buzdító, mások személyiségi jogait súlyosan sértő, illetve terrorcselekmény elkövetésére buzdító hozzászólásokat írni bármilyen elektronikus felületen.

A szabályozás egy korábbi verziója a médiaszolgáltatókat vonta volna felelősségre az ilyen kommentekért, amiért 4,8-tól 48 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett volna szabni, azonban a rengeteg kritika hatására átdolgozták a tervezetet.

A hozzászólás tartalmáért a jövőben annak szerzőjét teszik felelőssé, de ettől függetlenül a médiafelületet is megbüntethetik. Ennek elkerülésének érdekében a médiafelületeknek változtatni kell a kommentelésre vonatkozó szabályokon. Ennek része például, hogy regisztrációhoz kell kötni a hozzászólások lehetőségét, és jól érthetően tájékoztatni kell a felhasználókat arról, milyen következményekkel jár, ha ezeket megsértik.

Az új törvény értelmében egyébként a médiacégek kötelesek lesznek feltűntetni a tényleges tulajdonosi hátterüket, illetve finanszírozásuk forrását is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!