Sarkozyt törvénytelen kampányfinanszírozás ügyében is bűnösnek találták

2021. szeptember 30. – 11:57

frissítve

Sarkozyt törvénytelen kampányfinanszírozás ügyében is bűnösnek találták
Nicolas Sarkozy egy június 15-i képen, ahogyan megérkezik a bíróságra. Az ítélethirdetésre nem ment el – Fotó: Reuters/Pascal Rossignol

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év szabadságvesztésre ítélte egy párizsi bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt, írja az MTI.

Az egykori elnöknek – aki 2007 és 2012 között állt az ország élén – nem kell börtönbe vonulnia, elektromos nyomkövető viselésével kiválthatja a büntetést. Sarkozy nem jelent meg a bíróságon, így egyelőre nem tudni, fellebbez-e az ítélet ellen, amire lehetősége van.

A vádhatóság szerint Nicolas Sarkozy kampányának finanszírozását „teljes lazaság” jellemezte, a stáb a törvényben engedélyezettnek több mint a dupláját költötte el, majd a túlköltekezést a jobbközép párt kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni a hatóságok elől.

Sarkozynek nem ez az első bírósági ügye: egy korrupciós perben nem jogerősen egy év letöltendő, két év felfüggesztett börtönt kapott idén márciusban.

Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, újraválasztási veresége után a 2017-es elnökválasztáson még megpróbált visszatérni, de alulmaradt a jobboldali Köztársaságiak előválasztásán, és 2016 végén teljesen visszavonult a politikától.

Több esetben, például a Bettencourt-ügyben ejtették ellene a vádakat, de folyamatban vannak még más eljárások az elnöksége alatti ügyek miatt is.

Korábban a Sarkozy előtti francia elnököt, Jacques Chiracot ítélték már két év felfüggesztett börtönre 2011-ben, amiért még párizsi polgármesteri idejében visszaélt közpénzekkel és közhivatalával, de ő megromlott egészségi állapota miatt nem volt ott a tárgyalóteremben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!