A tálibok visszaállítanák a vezetők elszámoltathatóságát korlátozó régi törvényt

2021. szeptember 28. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

A törvényhozók elszámoltathatóságát korlátozó, évtizedekkel korábbi alkotmányt állítanák vissza a tálibok Afganisztánban, írja az MTI a tálibok közleménye alapján.

A tájékoztatás szerint Abdul Hákim Saraj Kína kabuli nagykövetével, Vang Juval folytatott egyeztetésén azt is leszögezte, hogy az új tálib kormány mindössze azokat a jogszabályokat veti el a régi alkotmányból, amelyek szerinte nem állnak összhangban az iszlám rendelkezéseivel.

Saraj hangsúlyozta, hogy Kabul tiszteletben tartja azokat a nemzetközi jogszabályokat és egyezményeket, melyek nem mondanak ellent az iszlámnak. Az 1964-ben életbe lépett, 1973-ig érvényben lévő alkotmány szerint a törvényhozás nem vonhatja felelősségre az uralkodót.

A tálibok már korábban, az afgánközi egyeztetések során kifogásolták a 2004-ben hatályba lépett alkotmányt, amelyet szerintük „a nyugat kényszerített rá egy muszlim társadalomra”, s az afganisztáni békefolyamat egyik fő akadályának nevezték. Az alkotmány közvetlen elnökválasztást ír elő, amelyet a tálibok szintén elutasítanak.

A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat. Azóta felszámolták a koedukált felsőoktatást, a nőknek kötelezővé tették a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viseletét, s néhány tartományban nem engedik őket dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást. Ezen felül a lányoknak megtiltották, hogy a 6. osztályon túl iskolába járjanak.

A tálibok hatalomátvétele utáni ország kilátásairól ebben a helyszíni riportunkban olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!