Harci készültséget rendeltek el Szerbiában a koszovói határon, de nem hatoltak be tiltott területre

2021. szeptember 28. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb védelmi miniszter, Nebojša Stefanović kijelentette, Aleksandar Vučić miniszterelnök kérésére harci készültséget rendeltek el Szerbia Koszovóval határos részén (Jarinje és Brnjak), de a hadsereg nem hatolt be tiltott területre, írja a Slobodna Evropa.

Stefanovic azt nyilatkozta, a harci készültség és a hadsereg jelenléte „mindenekelőtt megelőző intézkedés”, illetve hogy

„a saját területünkön jogunk van úgy átcsoportosítani az alakulatokat, ahogy akarjuk, ez a saját, szuverén döntésünk”.

Azt mondta, Szerbia a harci készültséggel semmilyen nemzetközi egyezményt nem sért meg.

A koszovói határhoz azért rendelték ki a hadsereget, mert Koszovó nemrég betiltotta a szerb rendszámú autók belépését az országba, azok helyett ideiglenes koszovói rendszámmal léphetnek csak be a Szerbiából oda utazók.

A Koszovó területén csaknem 90 százalékos többségben lévő albánok 2008-ban egyoldalúan – de a régiót 1999 óta katonai ellenőrzése alatt tartó Egyesült Államok, illetve az uniós tagállamok nagy részének támogatásával – kiáltották ki a Szerbiához tartozó tartomány függetlenségét. A lépést Belgrád azóta sem ismeri el, és továbbra is az ország részeként tartja számon Koszovót. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Koszovó északi részén nagyszámú szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

Belgrád szerint a rendszámtáblacsere teljesen ellentétes a Koszovó és Szerbia közötti brüsszeli megállapodással. A koszovói albán vezetők viszont azt állítják, a rendszámtáblák szeptember közepi lecserélése éppen a megállapodás egyik fontos része volt.