Kína tovább korlátozza az abortuszt, állításuk szerint a nők érdekében teszik

2021. szeptember 27. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína korlátozza a „nem orvosi célú” abortuszokat, a kormány szerint mindez a nők egészségének védelmét szolgálja, írja a Guardian.

Kínában a születési ráta egyre csökken, az abortusztilalomról pedig a népességfogyás miatti aggodalom közepén döntött a kormány. A döntés, habár névlegesen a nők védelmét szolgálja, része annak az új politikának, amely célja a családok ösztönzése a több gyermek vállalására.

Kína már korábban is szigorú intézkedéseket hozott, 2018-ban pedig arra figyelmeztette az embereket a kínai egészségügyi hatóság, hogy az abortusz káros a nők szervezetére és meddőséget is okozhat. Az állam szerint a hétfői abortusztilalomról szóló döntés célja, hogy a nők egészségét védjék vele.

Kína továbbra is a világ legnépesebb országa, de a népszámlálási adatok szerint 1950 óta nem volt olyan lassú a népességnövekedés, mint 2011 és 2020 között. Peking ezért is döntött új politikai stratégia mellett, melynek célja, hogy a csökkenést megakadályozzák, több gyerek vállalására ösztönözzék az embereket.

Júniusban a kínai kormány engedélyezte, hogy a szülők két gyermek helyett hármat vállalhassanak. A gyermekvállalást ugyanis évtizedek óta korlátok közé szorítják Kínában: arról itt írtunk, hogy hiába a tiltás feloldása, már Kínában sem akarnak a gazdasági és egyéb tényezők miatt nagycsaládokat vállalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!