Eddig három év börtönt kockáztattak azok a nők, akik véget vetettek terhességüknek, most legalizálták az abortuszt az európai miniállamban

2021. szeptember 27. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

Elsöprő többséggel a terhességmegszakítás legalizálása mellett döntöttek San Marinóban egy vasárnapi népszavazáson.

A referendum eredménye egy 1865-ben hozott törvényt helyez hatályon kívül, írja az MTI. A résztvevők 77,3 százaléka támogatta a javaslatot, hogy a terhesség 12. hetéig engedélyezett legyen az abortusz, azt követően viszont csak az esetben, ha az anya élete veszélybe kerül, vagy ha a magzat fejlődése súlyos rendellenességet mutat.

A referendumon ugyanakkor a szavazásra jogosultak csak 41 százaléka vett részt az Európa egyik törpeállamának számító San Marinóban. Az alig 33 ezer lakosú északolasz enklávéban olyan időszakban döntöttek a terhességmegszakítás legalizálása mellett, amikor Lengyelországban és az egyesült államokbeli Texasban épp megszigorították az abortuszt szabályozó törvényeket. Mexikóban viszont a legfelsőbb bíróság nemrég döntött úgy, hogy az abortusz büntetése alkotmányellenes – emlékeztet a Reuters.

San Marinóban mostanáig három évi börtönbüntetést kockáztattak azok a nők, akik véget vetettek terhességüknek, és kétszer ekkora büntetés várt arra, aki elvégezte a művi terhességmegszakítást. Az abortuszt akaró San Marino-i nők általában Olaszországba mentek, ahol magánellátásban, mintegy 1500 eurós (több mint 530 ezer forint) áron végzik el a beavatkozást.

Európa néhány más törpeállamában, így a földközi-tengeri Máltán, Andorrában vagy Vatikánvárosban máig tilos az abortusz. A kontinensen legutóbb a brit tengeren túli terület Gibraltáron könnyítettek az abortusz rendkívül szigorú korlátozásán. A társadalmi haladás tekintetében San Marino korábban is rendre elmaradt más országoktól. A nők 1960-ban szavazhattak először, 14 év elmaradással követve a területet körülölelő Olaszországot, politikai tisztséget pedig csak 1974 óta tölthetnek be. A válást 1986-ban legalizálták, 16 évvel Olaszország után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!