Az azonos neműek házasságáról és a meleg párok örökbefogadási jogáról szavaznak Svájcban

2021. szeptember 26. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három kérdésben is dönt népszavazáson Svájc vasárnap:

  • az azonos neműek házasságkötéséről,
  • a lehetőségről, hogy meleg párok is fogadhassanak örökbe gyerekeket,
  • és arról, hogy leszbikus házaspárok is részt vehessenek a spermadonor programban, amely jelenleg csak heteroszexuális, házasságban élő pároknak biztosított.

A szövetségi kormány és a parlament támogatja az ezeket lehetővé tévő törvénymódosításokat, ám a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) elérte, hogy a végső szót népszavazás mondja ki Svájcban – ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen a nyolcmilliós szövetségi államban egyébként is gyakran döntenek referendumokon a legkülönbözőbb kérdésekről kantoni és szövetségi szinten.

A Reuters szerint a legutóbbi felmérés alapján 63 százalék támogatja az egyneműek házasságát és azt, hogy gyereket is fogadhassanak örökbe. Ugyanakkor a elutasító kampány beerősített az elmúlt hetekben, így ez az előny csökkenhetett.

A megengedőbb szabályozás elutasítását hirdető plakát a svájci Zweisimmenben – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
A megengedőbb szabályozás elutasítását hirdető plakát a svájci Zweisimmenben – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Svájcban 2007 óta lehetőség van az azonos nemű párok esetében az élettársi kapcsolat bejegyzésére és 2018 óta adoptálhatja a pár egyik tagja a másik vér szerinti gyerekét.

Az első hivatalos eredmények a népszavazásról – amelyen a fizetéseket érintő adó csökkentéséről is véleményt mondhatnak – vasárnap este 10 órakor várhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!