Észak-Korea kész tárgyalni Dél-Koreával

2021. szeptember 25. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Javítaná a déli szomszédjával a kapcsolatot Észak-Korea, jelentette be Kim Dzsong Un diktátor húga, Kim Jo Dzsong. Az MTI írja, hogy akár még a két ország vezetői közötti csúcstalálkozó is elképzelhető, de ehhez Észak-Korea szerint Dél-Koreának fel kell hagynia az ellenségeskedéssel és a kettős mérce alkalmazásával. Kim azt is elmondta, hogy a két ország jövőbeni kapcsolata kizárólag a dél-koreai döntésektől függ.

Szóba került az is, hogy hivatalosan is lezárják a két ország közti háborút, és Észak-Korea is úgy látja, hogy mindkét ország lakossága a mihamarabbi megegyezésre vágyik. A héten egyébként Mun Dzse In dél-koreai elnök éppen azt szorgalmazta, hogy közös nyilatkozatban zárják le az 1950 és 1953 között koreai háborút, amelynek a fegyverszüneti egyezmény vetett véget, de hivatalosan máig hadban állnak egymással.

A két ország között az elmúlt időszakban lett ismét feszült a viszony, miután Phenjanban ballisztikus rakétával kísérleteztek, Szöul pedig tengeralattjáróról indítható rakétákat próbált ki. Elemzők szerint az észak-koreai közeledés mögött az állhat, hogy Dél-Koreával szeretnék elérni, hogy az Egyesült Államok vonja vissza az Észak-Koreát sújtó szankciókat, és hagyjanak fel az amerikaiakkal közös hadgyakorlatokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!