Egy német város hatszorosra emelt parkolási díjjal tartaná távol az autókat

2021. szeptember 23. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-németországi Tübingenben nagy port kavar a polgármester azon ötlete, hogy hatszorosára emelné a parkolási díjakat, azt remélve ettől, hogy csökken az autóhasználat, és élhetőbbé válik a belváros.

A zöldpárti Boris Palmer a városi terepjárókra (SUV) szabná ki a legmagasabb díjat, az ilyen típusú autók éves parkolása 30 helyett 180 euróba kerülne, bár a polgármester eredeti elképzelése szerint 360 euró lett volna a díjuk.

A polgármester már a nyáron meghirdette néhány elemében elég radikális programját. „Nem önök fizettek az utakért. És nem is fizetnek elég adót. Az önök kedvenc közlekedési formáját úgy, ahogy van, masszívan támogatja a többi adófizető és a következő generáció. Ha az árak azt az összeget tükröznék, amit önöknek valóban fizetniük kellene, akkor egy parkolóhelynek nem 30 euróba kellene kerülnie évente, hanem 3000-be” – üzente az autósoknak.

Boris Palmer egy e-bike-os projekt megvalósításánál – Fotó: Tom Weller/dpa/AFP
Boris Palmer egy e-bike-os projekt megvalósításánál – Fotó: Tom Weller/dpa/AFP

A kisebb autóknak a díjuk is kevesebb lenne, valamint a helyi lakosok szociális alapon is kérhetnek kedvezményeket, például az autójukat munkaeszközként is használó egészségügyi dolgozók csak a felét fizetnék a díjaknak.

Palmer a megemelt parkolási díjakból befolyó pénzt a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére és olcsóbbá tételére költené a 90 ezres városban. Ahogy sok más német település, Tübingen is klímasemlegessé akar válni 2030-ra.

A polgármester terve sok, a környezetért elkötelezett embernél tetszést aratott, de számos ellenzője is van. A parkolási díjakról a végső döntést a városi tanács hozza meg szeptember végén, de az elvi támogatást Palmer már megszerezte.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!