Szlovák állampolgár lehet a nő, akit egy szikláról mentettek meg Horvátországban

2021. szeptember 22. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint szlovák állampolgár lehet az az angolul beszélő, rejtélyes nő, akit megmentettek egy szikláról Krk szigeténél. A horvát rendőrségnek segíthet, hogy a sajtóhoz fordultak az ügyben. Miután a világsajtót bejárta a hír, Csehországból és Amerikából is jelentkeztek olyanok, akik azt állítják, ismerik a nőt.

A horvát rendőrség kedd este olyan információkat kapott a cseh kollégáiktól, amelyek segíthetnek beazonosítani, hogy ki lehet az a rejtélyes nő, akit szeptember 12-én a Krk szigetén lévő Soline-öbölben megközelíthetetlen terepen találtak meg – írja a Jutarnji list horvát napilap egy „magas rangú belügyminisztériumi” forrásra hivatkozva. David Schön, a cseh rendőrség szóvivője hivatalosan annyit közölt, hogy szemtanúktól származó információkat osztottak meg a horvát kollégáikkal.

Korábban cseh turisták nyilatkoztak a cseh sajtóban arról, hogy szeptember 9-én találkoztak a nővel a horvátországi Drvenikben, ők beszéltek először arról, hogy a nő Szlovákiából származhat. A cseh szemtanúk úgy tudták, hogy a nő Szlovákiából érkezett Horvátországba, vonattal, és mivel nem volt beoltva, félt attól, hogy karanténba kerül, ha hazatér, ezért kikapcsolta a telefonját, és eldobta a SIM-kártyáját is.

A rendőrség által kiadott fotó szerint a nő így nézett ki, mikor rátaláltak – Fotó: PU primorsko-goranska
A rendőrség által kiadott fotó szerint a nő így nézett ki, mikor rátaláltak – Fotó: PU primorsko-goranska

Közben Amerikában is megjelentek olyan személyek, akik azt állítják, ismerik a nőt, és ők is szlovákként azonosították. A Los Angelesben élő Nina Smidt a Daily Beastnek azt mondta, egyből felismerte a képeken egy egykori beosztottját, egy szlovák állampolgárságú nőt, aki 2015-ben kézművesként dolgozott, a munkát pedig egy hajléktalanokat segítő nonprofit szervezeten keresztül kapta meg. Nina Smidt először felkereste Tyler Madsent, aki a Los Angeles-i főbérlője volt annak a szlovák nőnek, akit a horvát partoknál megtalált nőben Smidt felismerni vélt. Miután Tyler Madsen is megerősítette, hogy a közös ismerősükről lehet szó, az amerikai nő felvette a kapcsolatot a szlovák követséggel, és jelezte, hogy mit tud róla.

A Jutarnji list úgy értesült, hogy mivel több olyan személy is van, akinek a vezeték- és a keresztneve is megegyezik a rejtélyes körülmények között előkerült nő feltételezett nevével, horvát rendőrség ujjlenyomatok és DNS-teszt segítségével próbálják igazolni a személyazonosságát.

A horvát rendőrök a nő ruházata alapján korábban is azt feltételezték, hogy kelet-európai lehet, ugyanakkor tökéletes angolsággal beszélt, írja a Daily Beast egy horvát rendőrségi forrásra hivatkozva. Az angol nyelvtudásának magyarázata lehet, hogy a cseh turisták szerint korábban élt Angliában, az amerikai források szerint pedig Írországba költözött Los Angelesből.

A nőt szeptember 12-én a horvátországi Krk szigeténél vette észre egy horgászó házaspár. A házaspár segítséget hívott, a mentőegység terepjárókkal érkezett a helyszínre, de a nehezen megközelíthető helyszín miatt végül hosszan kellett gyalogolniuk, hogy eljussak a nőhöz. A rendőrség később a nőtől nagyjából 500 méterre talált egy hátizsákot, amelyben csak személyes higiéniai cikkek voltak, iratokat azonban sem a táskában, sem a nőnél nem találtak. A táskában találtak egy pénztárcát is, ami teljesen üres volt, pénz és bankkártya sem volt benne.

A rendőrség nem erősítette meg, hogy rablásként vizsgálják-e az esetet, és arról sem közölt információkat, hogy valóban szlovák állampolgár lehet-e a nő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!