Lövöldözés volt egy orosz egyetemen, nyolcan meghaltak

2021. szeptember 20. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn reggel egy fekete ruhába öltözött fegyveres tüzet nyitott az oroszországi Permi Állami Egyetemen. A lövöldözésben a hatóságok szerint nyolcan haltak meg és 24-en megsérültek, köztük egy ember állapota súlyos – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Permi Állami Egyetem a közösségi oldalakon értesítette a diákjait a lövöldözésről: aki a kampuszon volt, attól azt kérték, hogy ha teheti, azonnal távozzon, ha pedig ez nem megy, zárkózzon be valahova, akik pedig nincsenek ott, azok ne is menjenek be. Az RT cikkében több olyan videó is van, amelyen az látszik, hogy diákok az első emeleti ablakokon kiugorva menekülnek az épületből.

Fotó: Alexey Romanov / Sputnik / Sputnik via AFP
Fotó: Alexey Romanov / Sputnik / Sputnik via AFP

A helyi lapok szerint a támadó 18 éves, az egyetem diákja és a közösségi oldalakon is írt a támadásról. A 18 éves Timur Bekmanszurov az elfogása közben halálos sebet kapott. Frissítés 14 órakor: A legújabb hírek szerint a támadó nem halt meg. Az MTI a belügy közleményére hivatkozva azt írja, hogy a diák lőtt rá elsőként az egyetemre kiérkező közlekedési rendőrjárőrre, aki viszonozta a tüzet, majd ártalmatlanná tette és elsősegélyben részesítette a támadót.

Bekmanszurov a közösségi médiában hátrahagyott üzenetében bevallotta, hogy már régóta készült a támadásra, először a régi iskolája, aztán egy bevásárlóközpont, majd egy pályaudvar ellen. Mint írta, mindegy volt neki, csak forgalmas helyről legyen szó, tette nem terrorcselekmény, nem áll kapcsolatban terrorszervezettel, nem vallásos és nem politizál.

Oroszországban a lőfegyveres támadások viszonylag ritkák az ország szigorú szabályozásai miatt, az utóbbi időben azonban többször is előfordult ilyesmi. Májusban egy korábbi diák Kazanyban ölt meg kilenc diákot, tavaly pedig az FSZB akadályozott meg egy nagyobb volumenű tömegmészárlást.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!