Az EU napi 180 millió forintra bírságolta meg Lengyelországot egy szénbánya miatt

2021. szeptember 20. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Bírósága napi 500 ezer euró (azaz majdnem 180 millió forint) bírságot szabott ki Lengyelországra, mivel az nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh–lengyel határon fekvő Turów szénbányában

– ismertette hétfőn az MTI a luxemburgi székhelyű testület döntését. A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától egészen addig kell fizetnie az Európai Bizottságnak, amíg nem zárja be a bányát – ahogy arra egy május 21-i határozat kötelezi.

A cseh kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, miután Varsó 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A cseh kormány arra hivatkozva vitte uniós bíróság elé az ügyet, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A cseh kormány egyébként eredetileg azt akarta elérni, hogy a lengyel kormány napi 5 millió euró büntetést fizessen.

A döntés túlzás nélkül történelminek nevezhető, hiszen az unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállam környezetvédelmi ügyben kér jogorvoslatot egy másik, ráadásul szomszédos tagállam ellen.

Az Európai Unió normáitól – sőt, magától az EU-tól is – egyre távolodó szélsőjobboldali lengyel kormány azonban a kérdésben nem ismeri el az uniós joghatóságot, ugyanis Piotr Müller szóvivő érve szerint

Az uniós bíróság döntései semmilyen tekintetben sem sérthetik a tagállamok nemzetbiztonságát, amelynek része az energiabiztonság is.

Márpedig a lengyel energiatermelés hét százalékáért felelős Turów bánya működésének leállítása veszélyezteti a lengyel villamosenergia-ellátás stabilitását, „tágabb értelemben” pedig az egész Európai Uniót.

Müller szerint az ítélet aránytalan is, a valós helyzettel nem indokolható. Lengyelország ugyanis a kormány szerint Csehországgal „konszenzusos megoldásra törekszik, és tekintettel van a helyi társadalom érdekeire is”, amit jól mutat az, hogy „folyamatban vannak egy nemzetközi megállapodás tető alá hozását célzó tárgyalások” A hétfői ítélet viszont Müller szerint pont ezzel a konszenzusos rendezéssel megy szembe.

A döntés ellen a lengyel kormány mellett a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás Turów bányai részlege is tiltakozott, melynek hétfői nyilatkozata szerint

az ítélet kétségbe vonja a lengyel uniós tagság értelmét.

A szakszervezet ezért „drasztikus, nemzetközi méretű” tiltakozó akciókat helyezett kilátásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!