Zsinagóga ellen tervezett terrortámadást hiúsított meg a német rendőrség

2021. szeptember 16. – 16:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Terrortámadást akadályozott meg a német rendőrség. Négy radikális iszlamistát vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek a hageni zsinagóga ellen – jelentette be Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere.

A hatóságok tájékoztatása szerint a terroristák arra készültek, hogy szerdán, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm kipúr – az engesztelés napja – alkalmából tartott ünnepség alatt robbantásos támadást hajtanak végre Hagenben. A rendőrök szerda este és csütörtök délelőtt fogták el őket, miután egy külföldi hírszerző szervezettől fülest kaptak a készülő támadásról. A partnerszolgálat tájékoztatása arról szólt, hogy egy Németországban tartózkodó feltételezett iszlamista egy zsinagóga elleni robbantásos merényletről kommunikál egy online chatalkalmazásban. Állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanújával nyomoznak ellene – írta a Der Spiegel.

Az MTI beszámolója szerint a hageni zsinagógát és a környéket szerda este lezárták, a tervezett istentiszteletet és ünnepséget lemondták. Robbanószer keresésére idomított kutyákat is bevetettek, ám nem találtak bombát a zsinagóga körül. A hageni rendőrség csütörtöki közleménye szerint a négy, őrizetbe vett személy között van egy 16 éves szíriai fiatal is. A lehetséges bizonyítékok lefoglalására házkutatásokat tartottak.

A hageni zsinagóga 2021. szeptember 16-án – Fotó: ROBERTO PFEIL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
A hageni zsinagóga 2021. szeptember 16-án – Fotó: ROBERTO PFEIL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és a CDU/CSU kancellárjelöltje azt mondta, hogy a tervezett támadásnak valószínűleg iszlamista indítéka volt. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiderítsük, milyen hálózatok állhattak a tervezett támadás mögött” – tette hozzá.

Két évvel ezelőtt, 2019. október 9-én egy szélsőjobboldali szélsőséges megtámadott egy zsinagógát a kelet-németországi Halle városában. A támadó többször is megpróbált behatolni a zsinagógába, ahol 52 hívő tartózkodott, de nem járt sikerrel. Ezután az utcán egy 40 éves nőt és egy 20 éves férfit lőtt le. A szintén a jóm kipúrhoz időzített támadás előtt a férfi egy antiszemita hangvételű kiáltványt tett közzé – írja a France24.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!