Ha a nőket megfosztják a biztonságos terhességmegszakítás lehetőségétől, az a nemi alapú erőszak kategóriájába esik az EP szerint

2021. szeptember 16. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemi alapon elkövetett erőszak legyen különösen súlyos bűncselekmény az egész Európai Unióban – egy erről szóló kezdeményezést szavazott meg az Európai Parlament csütörtökön. A kezdeményezést 427 szavazattal, 119 ellenszavazat és 140 tartózkodás mellett fogadták el.

A magyar képviselők közül a DK-s és momentumos politikusok igennel, a Fidesz–KDNP képviselői pedig nemmel szavaztak, a jobbikos Gyöngyösi Márton pedig tartózkodott.

Az EP közleménye szerint a megszavazott jogalkotási kezdeményezés olyan jogszabályokat és szakpolitikai lépéseket vár, amelyek segítségével a lányok, nők és LMBTQ-emberek ellen irányuló erőszakkal és megkülönböztetéssel szemben fel lehet lépni attól függetlenül, hogy online vagy a valós világban történik.

A nemen alapuló erőszakot az EP döntése értelmében új területként kell felvenni az Európai Unió működéséről szóló szerződés 83. cikk 1. bekezdésében felsorolt tényállások közé. Ha ez megtörténik, akkor a nemi alapú erőszak olyan bűncselekményekkel fog együtt szerepelni, mint az emberkereskedelem, a tiltott drog- és fegyverkereskedelem, a számítógépes bűnözés és a terrorizmus. A nők és lányok ellen irányuló erőszak legszélsőségesebb megnyilvánulása a nőgyilkosság, de

a nemi alapú erőszak egyik formájának számít az EP szerint az is, ha megfosztják a nőket és a lányokat a biztonságos és legális terhességmegszakítástól.

Az Unióban élő nők harmada már tapasztalt fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Az Unióban hetente nagyjából ötven nő veszti életét családon belüli erőszak következtében, és a nők 75 százaléka már átélt szexuális zaklatást a munkahelyén.

Szerdai évértékelő beszédében a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a parlamentben ígéretet tett arra, hogy az év végéig törvényjavaslatot terjeszt be a nők ellen elkövetett erőszak ellen. A javaslat az internetet és a valós világot egyaránt lefedi, és a megelőzésre, a védelemre és a hatékony bűnüldözésre is kiterjed majd.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom